Učenici HTT-a u sklopu Erasmusa posjetili Španjolsku i Portugal

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ERASMUS+ PROJEKT VJEŠTINE ZA BUDUĆNOST

Prva mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta “Vještine za budućnost” odvijala se od 5. lipnja do 5. srpnja 2022. u Sevilli u Španjolskoj. Sedam učenika obavljalo je stručnu praksu u hotelima u trajanju od 182 sata. U prvoj mobilnosti sudjelovali su učenici 2.a razreda, smjer hotelijersko-turistički tehničar: Katarina Hodić, Sara Roher, Lucija Šobak, Marija Štimec, Filip Beneš, Martin Kržak i Matej Kudrnovski. S njima je u pratnji prvo bila socijalna pedagoginja Tatjana Bedeković, zatim nastavnice Rajka Marković i Ana Špoljar, a u zadnjoj smjeni bile su nastavnice Dunja Vasić i Angela Marić.

Učenici su praksu obavljali na hotelskoj recepciji, hotelskom domaćinstvu i u baru kako bi se upoznali sa funkcioniranjem odjela smještaja i odjela hrane i pića koji su ujedno i oni dijelovi hotela koji donose najveću zaradu hotelu. U praksi su naučili kako se provodi prijava i odjava gostiju, kako se izdaju ključevi soba, koje sve evidencije treba ispunjavati, kako funkcionira sustav rezervacija u hotelu, koji je postupak naplate računa, ali i kako pravilno pospremiti sobu i što sve soba od propisanih standarda treba imati. Pojedinci su radili i u hotelskom baru te naučili spravljati pića i napitke. Tijekom 4 tjedna puno su naučili te stekli dodatna znanja i vještine koje će im trebati u budućem obrazovanju i radu. Uz stručna znanja i vještine, svakako su dodatno razvijene i komunikacijske i jezične vještine.

Osim što su upoznali poslovanje hotela, nastavnice-mentorice koje su s njima bile u pratnji zadavale su im preko vikenda i dodatne zadatke vezane uz obavljanje poslova turističkog vodiča. Učenici su imali priliku pripremati se i provesti obilaske kako Seville, tako i Cadiza, Cordobe i Malage kamo su išli na izlete.

Učenici su bili vrijedni i u pisanju dnevnika rada, te su svaku večer opisivali što su taj dan novoga naučili.

Nastavnice u pratnji su redovito surađivale i održavale sastanke s partnerskom ustanovom – Escuela de idiomas Carlos V i njihovom predstavnicom Annom Chyczewskom, obavljale administrativne poslove te obilazile učenike pri obavljanju stručne prakse i razgovarale s mentorima. Povratne informacije od mentora su bile odlične, pohvaljeni su za svoj trud i zalaganje, a neke od učenika, da su punoljetni, bi odmah zaposlili, koliko su njima zadovoljni.

Nakon zadnjeg radnog dana, učenici i nastavnici imali su organiziranu završnu ceremoniju i podjelu potvrda o sudjelovanju u mobilnosti i Europass Mobility dokumenta.

Zadovoljni obavljenim poslom i stečenim vještinama, znanjima i kompetencijama, vratili su se u Bjelovar kako bi konačno krenuli na zaslužene ljetne praznike.

 

ERASMUS+ PROJEKT VJEŠTINE ZA BUDUĆNOST

Druga mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta “Vještine za budućnost” odvijala se od 19. lipnja do 21. srpnja 2022. u Bragi u Portugalu. Pet učenika obavljalo je stručnu praksu u hotelima (hotelska recepcija i hotelsko domaćinstvo) i 7 učenika u restoranima u trajanju od 182 sata. U drugoj mobilnosti sudjelovali su učenici koji pohađaju smjer hotelijersko-turistički tehničar: Jakob Adamec, Paula Čoklo, Mia Hrpalo, Nikolina Karamatić, Roko Kasunić, Petar Kožalski i Adrian Krolo (1.a) te Marija Kapelac, Patricia Kresaj, Petra Maha, Leonarda Popek i Karlo Relić (2.a). S njima su u pratnji prvo bile nastavnice Jasmina Damjanović i Adela Šporčić, zatim Vedrana Viljevac Barić i Tea Milinović i na kraju Rajka Marković i Ana Špoljar.

Učenici 1.a razreda praksu su obavljali u restoranima gdje su obavljali poslove pripreme stolova, pribora za jelo, preuzimali narudžbe gostiju, posluživali ih, čistili stolove, komunicirali s gostima te ostale poslove. Učenici 2.a razreda su praksu obavljali na hotelskoj recepciji i hotelskom domaćinstvu te se upoznali sa funkcioniranjem odjela smještaja i odjela hrane i pića koji su ujedno i oni dijelovi hotela koji donose najveću zaradu hotelu. U praksi su naučili kako se provodi prijava i odjava gostiju, kako se izdaju ključevi soba, koje sve evidencije treba ispunjavati, kako funkcionira sustav rezervacija u hotelu, koji je postupak naplate računa, ali i kako pravilno pospremiti sobu i što sve soba od propisanih standarda treba imati. Pojedinci su radili i u hotelskom baru te naučili spravljati pića i napitke. Tijekom 4 tjedna puno su naučili te stekli dodatna znanja i vještine koje će im trebati u budućem obrazovanju i radu. Uz stručna znanja i vještine, svakako su dodatno razvijene i komunikacijske i jezične vještine. Učenici su redovito vodili dnevnike rada te svaki dan opisivali što su od poslova obavljali i što su novoga naučili.

Tijekom boravka u Portugalu, partnerska organizacija je organizirala i kulturološke aktivnosti te su učenici i nastavnice posjetili Lisabon, Fatimu, Porto, Vianu do Castello i Guimaraes.

Nastavnice u pratnji su redovito surađivale i održavale sastanke s partnerskom ustanovom – Aplicaproposta LDA (Bragamob) i njihovim predstavnicima, obavljale administrativne poslove te obilazile učenike pri obavljanju stručne prakse i razgovarale s mentorima. Povratne informacije od mentora su bile odlične, pohvaljeni su za svoj trud i zalaganje.

Nakon zadnjeg radnog dana, učenici i nastavnici imali su organiziranu završnu ceremoniju i podjelu potvrda o sudjelovanju u mobilnosti. Zadovoljni obavljenim poslom i stečenim vještinama, znanjima i kompetencijama, vratili su se u Bjelovar kako bi konačno krenuli na zaslužene ljetne praznike.


 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!