Novogradnja nadomak 2000 eura po kvadratu, za useljenje se čeka godinu i pol dana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na bjelovarskom području još uvijek je više kupaca nego što je dostupno novoizgrađenih stanova, pa se cijene stambenih kvadrata u novogradnji i dalje jako dobro drže. U razgovoru s ovlaštenim posrednikom na tržištu nekretnina doznajemo da se cijena kvadrata novogradnje kreće od 1550 eura za 100-postotne avansne uplate stanova u zgradama koje su tek ishodile građevinsku dozvolu i tek se počinju graditi, sve do 1950 eura po kvadratu u luksuznijim zgradama u centru s liftom i manjim brojem stanova po ulazu.

Od kupnje, odnosno rezerviranja stana pa do useljenja i dalje se čeka jer na tržištu uopće nema dovršenih stanova u novogradnji. Ako tu i tamo u oglasniku „iskoči” takav stan, obično se ne zadrži predugo.

Tri kategorije kupaca

Tri su glavne kategorije kupaca. Riječ je o starijim osobama koje iz većih nekretnina prelaze u manje, najčešće iz kuće u stan, a toj kategoriji se ne žuri. Tu su i mladi parovi i obitelji koji ima puno manje strpljenja, a dobar dio njih stanove kupuje putem poticane stanogradnje.

S obzirom da je bjelovarsko tržište dugoročnog najma stambenog prostora tradicionalno nisko, u posljednje vrijeme sve je više investitora koji kupuju stanove koje namjeravaju iznajmljivati.

Što se potražnje tiče, valja spomenuti i investitore koji posljednjih godina zbog slabe kamate i sve više inflacije vrijednost novca namjeravaju sačuvati ulaganjem u nekretnine, bez obzira hoće li stanove iznajmljivati, koristiti ili ih ostaviti praznima.

Paralelno s poskupljenjem stambenih kvadrata poskupljuje i cijena najma, pa više i nije novost da se za dvosobne stanove u Bjelovaru traži i do tri tisuće kuna, ako je riječ o kvalitetno namještenoj novogradnji u centru.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!