PoMoZi Da – edukativni program za prepoznavanje problema mentalnog zdravlja djece i mladih

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Program PoMoZi Da razvijen je u sklopu projekta Živjeti zdravo Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., elementa Zdravstveno obrazovanje, podelementa Mentalno zdravlje.

Namijenjen je odgojno- obrazovnim djelatnicima, a osnovni cilj mu je pružiti skup znanja i vještina koje olakšavaju prepoznavanje problema mentalnog zdravlja. Program PoMoZi Da se temelji na primjerima dobre prakse u svijetu i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije te na rezultatima nacionalnog istraživanja zdravstvene pismenosti odgojno – obrazovnih djelatnika u području mentalnog zdravlja djece i mladih iz 2017. godine. Dominantno je usmjeren na skup znanja i vještina o anksioznim i depresivnim smetnjama kod djece i mladih te problemima samoozljeđivanja, razmišljanja o samoubojstvu, zlouporabe alkohola, gubitka i tugovanja.

Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti, kao partner na projektu Živjeti zdravo Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, organizirao je od 23. do 25. kolovoza 2022. godine provedbu trodnevnih radionica napredne razine edukativnog programa PoMoZi Da za odgojno-obrazovne djelatnike s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Edukaciju je prošla grupa od 13 odgojno-obrazovnih djelatnika među kojima su, uz učitelje i nastavnike kojima je ova edukacija prvenstveno namijenjena, sudjelovali i stručni suradnici škola – pedagozi, psiholozi i socijalni pedagozi.

Zbog činjenice da velik broj problema mentalnog zdravlja počinje vrlo rano u životu, iznimno je važno prepoznati ih kod djece i mladih što ranije kako bi se pomoć pružila na vrijeme i spriječilo pogoršanje ili razvoj većih problema u kasnijoj dobi. Kako su odgojno-obrazovni djelatnici sastavni i važan dio života djece i mladih, edukativni program PoMoZi Da pruža im skup osnovnih znanja i vještina koje mogu koristiti u svakodnevnom radu i kako bi lakše prepoznali problem mentalnog zdravlja ali i pristupili učeniku, pružili mu potrebnu podršku i, u konačnici, potaknuli na traženje stručne pomoći.

Krajnji je cilj programa je pružiti odgojno-obrazovnim djelatnicima:

  • osnovna znanja o mentalnom zdravlju te mentalnom zdravlju djece i mladih
  • znanja i vještine prepoznavanja problema mentalnog zdravlja u području anksiozno-depresivnih smetnji, pružanja psihološke prve pomoći odnosno pravovremene emocionalne podrške te pružanju informacija koje potiču na traženje pomoći.

Edukaciju je vodila Renata Hunjadi-Brzović, prof. psihologije iz Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije u suvoditeljstvu s Nadicom Puškaš, mag. socijalnog rada iz Službe za javno zdravstvo i socijalnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije planira nastaviti provoditi ove radionice i za druge odgojno-obrazovne djelatnike koji su zadovoljili preduvjet za prijavu na naprednu razinu (uspješno završili osnovnu razinu edukativnog programa koja je organizirana kao učenje na daljinu na CARNET-ovom MOOC sustavu). Preko Agencije za odgoj i obrazovanje i CARNET MOOC sustava osnovna razina je dostupna svim odgojno-obrazovnim djelatnicima u Republici Hrvatskoj zainteresiranim za unapređenje mentalno zdravstvene pismenosti.

Upute o načinu registracije na PoMoZi Da e-kolegij objavljene su na mrežnoj stranici Agencije za odgoj i obrazovanje za stručna usavršavanja. Nakon osnovne razine odgojno-obrazovni djelatnici se mogu preko županijskih zavoda prijaviti na naprednu razinu u svojoj županiji – trodnevnu edukaciju kao što je bila ova u Bjelovaru.

Više o programu i samoj edukaciji može se pročitati na stranici Živjeti zdravo, kategorija Mentalno zdravlje.


 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!