Na bjelovarskom korzu se još samo danas možete opskrbiti medom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Da bi proizvele samo jedan kilogram meda pčele moraju posjetiti više milijuna cvjetova, a jedna pčela preleti put jednak udaljenosti od čak sedam opsega Zemlje. Te i druge zanimljive informacije o pčelama pčelari rado sa svima dijele na tradicionalnoj manifestaciji Dani meda-pčelari Gradu Bjelovaru koja se 15. godinu uz bjelovarski rođendan u organizaciji Pčelarske udruge Bilogora-Bjelovar održava u samom središtu grada. Nakon tri posne godine, godine smrznutih paša i praznih košnica, napokon su pčelari dočekali i jednu dobru kada su za vrcanje meda morali zasukati rukave.

-Sve je o.k. Ova godina je bila dobra što znači da smo napokon nakon tri ili četiri godine vrcali bagrem u pravom smislu, vrcali smo lipu u pravom smislu, bilo je i cvjetnog meda i možemo se pohvaliti da je ova godina bila uspješna – s osmijehom na licu govori u Bjelovaru uvijek rado viđen koprivnički pčelar Marijan Hrženjak.

Marijan Hrženjak

Prinosi po košnicama su dobri, pa su pčelari zadovoljni. Ono što je ove pčelarske sezone manje slatko su ulazni troškovi. Njihovo povećanje nije zaobišlo ni pčelare.

-Troškovi ambalaže su porasli, cijene goriva su otišle u nebo – navodi predsjednik Pčelarske udruge Bilogora Bjelovar Goran Pranjić.

Goran Pranjić

Cijena šećera koji je pčelarima neophodan za prihranu pčela je ograničena, ali javio se novi problem – dio trgovina je ograničilo količinu, pa pčelari strahuju da ga neće biti dovoljno.

-Što ako dođe nagodinu sedmi, osmi mjesec ja moram prihranjivati, a mogu kupiti kilu, dvije šećera. Pčelinji fond izumire, pčelinji fond izumire. Pomalo se bavim mišlju da sada krenem po dućanima i stavim tonu i pol u zalihu – dijeli svoju zabrinutost bjelovarski pčelar Miroslav Petreković.

Miroslav Petreković

Zbog svih poskupljenja i pčelari su morali dići cijene svojih proizvoda. Cvjetni i med od lipe se sada prodaju po 60 kuna, za bagrem se treba izdvojiti 70, a za kestenov med i medljikovac 80 kuna. No, morali su pčelari i tu biti oprezni i ne dizati previše cijene jer bi im se to moglo obiti o glavu, odvratiti ljude od kupovine meda i tako uništiti sav trud koji su pčelari posljednjih 15 godina uložili u stvaranje navike konzumacije meda. Domaćim pčelinjim proizvodima – od meda, preko pripravaka poput čokomeda, pa do medenjaka i paprenjaka se u središtu Bjelovara možete opskrbiti još danas.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!