Crnković: Do kraja godine počet ćemo s podjelama smeđih spremnika za biootpad

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Komunalac prikuplja otpad na području Grada Bjelovara i 8 okolnih općina. Područje je to sa preko 52 tisuće stanovnika i koje obuhvaća 113 naselja, a u svima od njih smeće se prikuplja i sortira na propisan način. 17 432 domaćinstva obuhvaćena su odvozom organiziranog otpada, kao i preko 1200 gospodarskih subjekata.

-Što se tiče trenutne situacije u pogledu prikupljanja otpada i ono što nas veseli u ovom trenutku je da imamo iz godine u godinu sve manje količine otpada koje odlažemo na odlagalište. Tako za prvih 8 mjeseci imamo 652 tone otpada manje odvoženo na odlagalište, tako da je trend dobar, ali još treba puno poraditi da se te količine smanje – pojašnjava Stipe Crnković, rukovoditelj radne jedinice komunalne djelatnosti u Komunalcu.

Što se tiče odvojeno prikupljenih količina otpada, prema podacima od ovog tjedna, ukupno je do sad, ove godine, skupljeno oko 1380 tona korisnog otpada.

– Tu je pretežito papir, on je skupljen u količini većoj od 800 tona, zatim imamo plastiku, koje je skupljeno skoro 75 tona. Stakla, što ambalažnog, što ravnog prikupljeno je oko 115 tona, tekstila 33 tone, baterija negdje preko 700 kilograma, drvnog otpada oko 165 tona, elektroničkog otpada oko 22 tone. Željeza i aluminija prikupljeno je oko 25 tona, guma skoro 20 tona i građevinskog otpada koji ne završava na odlagalištu, a što naši građani dovezu u reciklažno dvorište nakon različitih adaptacija, preko 123 tone – pojašnjava Crnković

Do kraja godine planiraju prikupiti 1800 tona otpada. Trenutna globalna kriza, recesija i ukrajinski rat utječu i na tržište sirovina. Upravo zato, napominje, jedino na prikupljenom papiru zarađuju, a za sve druge komponente traže zbrinjavanje, no trude se predati to smeće bez naknade. No, to ne znači da bi se od sortiranja otpada trebalo odustati.

– Odvajati se treba i mora, a svih ovih rezultata koji su nabrojani za prvih 9 mjeseci ne bi bilo da nije naših savjesnih sugrađana, koji s nama zajedno rade na tom problemu. Mi ne možemo ovog časa obećati da ako skupimo više, da ćemo snižavati cijene, već samo možemo duže ostati na trenutnim cijenama. Koliko dugo, to ne ovisi samo o nama, to je jedan malo širi problem – priča.

Bez prikupljanja biorazgradivog otpada Grad Bjelovar ne može napraviti iskorak i doći na količine koje su zahtjevane državnom strategijom, odnosno EU propisima. Upravo se zato na Dolinama grade postrojenje za sortiranje odvojeno okupljenog otpada i kompostana. Ti radovi idu prema planu, a prema planu će se od ponedjeljka početi dijeliti plavi i žuti spremnici za stambene zgrade u Gradu. No, uskoro će se krenuti s podjelom smeđih spremnika.

– Što se tiče biorazgradivog otpada i podjele smeđih spremnika, prije toga moramo napraviti pripadajuće letke, oni su praktički već gotovi. No, moramo te posude podijeliti do početka rada kompostane. Ja očekujem da ćemo krenuti s podjelom spremnika još u ovoj godini i onda će to biti intenzivna aktivnost za obiteljske kuće. Svaka će pored zelene kante za miješani komunalni otpad, žute i plave, dobiti i smeđu za biorazgradivi otpad – kaže i napominje da se samo posuda za komunalni otpad trenutno naplaćuju, dok se posude za sav ostali otpad, odnosno plava i žuta, a u budućnosti i smeđa, ne naplaćuju.

A što se sa smećem događa jednom kad ga se pokupi? Plastika i papir idu na dva reciklažna dvorišta koja imaju obradu otpada.

– Na autobusnom kolodvoru imamo jedno reciklažno dvorište koje je pušteno u rad 2016. godine i tamo završi sav papir koji se skupi na području grada. Tamo se balira i dalje distribuira ovlaštenim oporabiteljima. Plastiku, tekstil i drveni otpad sortiramo u sklopu veće hale u sklopu reciklažnog dvorišta u Dolinama – pojašnjava i dodaje da upravo zato što se to može obraditi u Bjelovaru, troškove pohrane otpada se ne povećavaju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!