Evo kako se razvijao sustav javne odvodnje grada Bjelovara

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Postojeći sustav javne odvodnje grada Bjelovara mješovitog je tipa, razvijao se paralelno s razvojem grada, a sastoji se od zatvorenih odvodnih kanala koji su izgrađeni od četrdesetih godina 20. stoljeća do danas. Imajući u vidu da su se u tako dugom vremenskom razdoblju mijenjale koncepcije tehničkih rješenja, graditeljske tehnike i vrste materijala kojima je kanalizacija građena, razumljivo je da danas raspolažemo sustavom koji je po svojoj funkcionalnoj sposobnosti, primijenjenim tehničkim rješenjima i vrstama ugrađenih materijala vrlo heterogen. Sami počeci odvodnje u gradu Bjelovaru datiraju još od osnutka grada u 18. stoljeću kada su građeni otvoreni i zidani kanali za odvodnju voda iz centra grada u okolne vodotoke.

Novija, planska gradnja kanalizacijskog sustava započinje 1967. godine te je i danas u izgradnji. Sustav čine četiri glavna kolektora: mješoviti kolektori A, B i D s kišnim preljevima i sanitarno-fekalni kolektor K1. Do dovršetka izgradnje kolektora B 2004. godine, dio otpadnih voda prikupljenih ovim kolektorom ispuštao se bez pročišćavanja privremenim ispustima u vodotok  Bjelovarsku, kao i dio otpadnih voda prikupljenih sekundarnim kolektorom A1 i kolektorom D koji se do izgradnje precrpne stanice i dovršenja kolektora D1, 2009. godine, također ispuštao bez pročišćavanja privremenim ispustima u vodotok Plavnicu.

Danas, realizacijom projekta aglomeracije u području vodoopskrbe ostvarit će se usklađivanje s Direktivom o kvaliteti vode namijenjene za ljudsku potrošnju, a na mrežu će se moći priključiti novih 778 stanovnika.  Kada je pak odvodnja u pitanju, ostvarit će se usklađivanje s Direktivom o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda i priključenje na mrežu novih 2303 stanovnika.

FOTO: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja


PODIJELI S PRIJATELJIMA!