Počeo Dječji tjedan! Mladi vijećnici ‘izrešetali’ Hrebaka ozbiljnim i kritičnim pitanjima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Službeno je otvoren Dječji tjedan koji se svake godine obilježava prvi tjedan u listopadu. Uz cjelodnevni, ali i cjelotjedni bogati program, prije svega je održano Dječje Gradsko vijeće. Mladi vijećnici imali su prilike “izrešetati” gradonačelnika Darija Hrebaka, a pitanja su im, kako je i sam Hrebak primijetio, bila na razini “velikih” vijećnika i prave sjednice Gradskog vijeća.

Uvodnu riječ imala je dječja gradonačelnica Iva Lijović.

– Na početku ove sjednice, želim istaknuti što smo radili proteklih par mjeseci. U svibnju smo imali radionicu s učenicima iz V. Osnovne škole što je bilo jedno prekrasno iskustvo, a nadamo se da će ih biti još. U lipnju smo sudjelovali na Cvjetnom korzu, a u srpnju i kolovozu svaku subotu pomagali smo volonterkama Društva naša djeca na čitaonicama i radionicama koje su se odvijale u Boho parku. Zadnja naša aktivnost bila je u rujnu kada smo izrađivali ukrase za dječji odjel bolnice – rekla je Iva Lijović.

Vijećnicu Niku Zobec zanimalo je planira li Grad napraviti nešto korisno za djecu i u 2023. godini?

– Dobio sam danas dosta veliku kritiku koju prihvaćam i smatram konstruktivnom. Jedna majka mi je putem društvenih mreža rekla da imamo loše dječje igralište na Radićevom trgu, što imamo. Možemo imati puno ljepše igralište i zato ćemo tamo napraviti novo igralište, dao sam nalog da se to uvrsti u proračun – odgovorio je Hrebak.

Kada bi se mogla graditi crkva u Zvijercima? Upitala je vijećnica Marta Binički.

– Idete na misu u Dom koji je lijepo uređen. Pitanje stoji, ali nije za mene. Naš biskup je rekao da će crkva uskoro krenuti s gradnjom, prvo u Zvijercima, a zatim i u Ždralovima. Stoga vjerujem da bi u sljedećoj godini gradnja crkve mogla početi – rekao je Hrebak.

Izgradnja atletskog stadiona tema je koja je zanimala vijećnica Danijela Bajsića. – Trenutno stanje stadiona nije baš najbolje, pogotovo kada pada kiša i dijelovi staze se ne mogu koristiti – poručio je Bajsić.

– Slažem se. Infrastruktura u sportu je izuzetno važna. Nakon 70 godina čekanja dobili smo nogometni stadion. I da, infrastruktura odmah znači i bolje rezultate. Vidimo to i nakon novog stadiona u Bjelovaru, sve je odmah eksplodiralo u pozitivnom smislu. Što se tiče atletike, naša je inicijativa i ideja da atletika preuzme stari stadion. Gotov je projekt izgradnje nove atletske staze s izravnavanjem terena postojećeg nogometnog. Ne znam koliko se o tome zna, ali teren visi 1,6 metara. Na toj stazi moći će se održavati državna i međunarodna natjecanja. Vrijednost projekta je oko osam milijuna kuna i tu nastaju problemi. Vjerojatno ćemo ga kroz koji tjedan prijaviti na NPOO, međutim mala sredstva, a u Hrvatskoj ima jako puno kvalitetnih projekata. Vidjet ćemo hoće li proći. Uz taj projekt, planiramo dodatno uložiti dva milijuna kuna u sanaciju starog stadiona kojemu je obnova definitivno potrebna, to će biti projekt oko 10 milijuna kuna koji ćemo također prijaviti na NPOO. Kada se atletska staza i stadion obnove, trebali bi odmah ići u ruke Atletskog kluba – poručio je Hrebak.

Prije par mjeseci obećano je da će se u naselju Jošine asfaltirati cesta do starog BIM-a. Što je s tim zanimalo je vijećnika Leona Grgića.

– Iskreno, to u dugoročnom planu je, a u kratkoročnom nije. Cestu ne možemo raditi do starog BIM-a sve dok on ne postane dio neke investicijske priče. Naime, nemamo toliko velike financije da možemo raditi ceste do nečega što je u ovom trenutku pasivno – navodi Hrebak.

Grgić je imao još jedno pitanje na mjestu s obzirom da je i sam član Športskog plesnog kluba H-8 Bjelovar.

– Mi nemamo dvoranu. Postoji li mogućnost da nam se ona nađe ili da se barem očisti mjesto gdje sada treniramo – upitao je Grgić.

– Znam za taj problem, razgovarao sam s predsjednikom vaše udruge. Imamo spreman projekt i nadam se da će to biti jedan veliki projekt vrlo važan za grad, a to je izgradnja nove škole na sjeveru grada uz koju se gradi i dvorana. Nije plesni klub H-8 jedini koji je pogođen nedostatkom dvorana u Bjelovaru. Sve vas koji imate probleme s terminima i treniranjima želimo preusmeriti upravo u tu novu dvoranu. Do tada ćete se morati još malo strpjeti. Što se tiče prašine, s odjelom koji je nadređen za to vidjet će se zašto netko ne radi svoj posao – rekao je gradonačelnik.

Bilo je tu još pitanja za gradonačelnika, ali mi smo izdvojili samo neka. Gradonačelnik je pohvalio mlade vijećnike da su im pitanja konstruktivno kritična.


 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!