Kako pravilno voziti dijete Bjelovarčane će podsjetit RODA-e i PU bjelovarsko-bilogorske. Evo kada su on-line edukacije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Temeljem statističkih pokazatelja na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u razdoblju od siječnja do rujna 2022. godine evidentirano je 510 prometnih nesreća, što je povećanje za 9,2 % u odnosu na isti period 2021. godine. Evidentirano je 169 prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama, što je povećanje za 3 %, a evidentirano je i 337 prometnih nesreća s materijalnom štetom, odnosno povećanje za 13,1 %.

– Tijekom ove godine evidentirano je stradavanje 15 djece u prometnim nesrećama što je povećanje za 66,7 %. 3 djece je zadobilo teške tjelesne ozlijede i to 2 kao vozači i 1 kao putnik te 12 djece lakše tjelesne ozlijede i to 2 kao vozači, 9 u svojstvu putnika i 1 u svojstvu pješaka- pojašnjava Sandra Pavlek, policijska službenica PU bjelovarsko-bilogorske.

– Iz navedenog proizlazi da djeca najčešće stradavaju kao putnici u automobilima svojih roditelja i osoba koje za njih skrbe. Ova PU u suradnji s Udrugom Roda održava edukacije u sklopu projekta Sigurno u autosjedalici, a koji se financira iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Cilj projekta je podići svijest među roditeljima i u javnosti, općenito o važnosti sigurnosnih sjedalica i u njihovoj ulozi pri sprječavanju ozljeda i smrti djece kao putnika uslijed prometnih nesreća te pružiti roditeljima relevantne, pravilne informacije o važnosti korištenja sjedalica i konkretne savjete o njihovom pravilnom korištenju, kroz edukaciju roditelja i osoba u čijem je profesionalnom interesu zaštita zdravlja djece – kaže Pavlek i dodaje

– S obzirom na to da odgajatelji svakodnevno dolaze u kontakt s roditeljima i djecom prilikom dolaska i odlaska u i iz vrtića stajališta smo da bi se zajedničkom edukacijom o korištenju sigurnosnih sjedalica doprinijelo pravilnom vezanju djeteta u sigurnosnu sjedalicu kao i smanjenju stradavanja djece u prometnim nesrećama, odnosno kako bi dijete svakog dana života bilo sigurno u prometu. Navedenim edukacijama također bi se i roditeljima ukazalo na važnost pravilnog vezanja djeteta u sigurnosnu sjedalicu – napominje Pavlek.

PU bjelovarsko-bilogorska i Udruga Roda najavljuju održavanje on-line edukacije u listopadu 2022. godine s početkom u 18,00 sati, a prijave se primaju do četvrtka u 12 sati. Prijaviti se možete ovdje. Predavanja su putem Zoom platforme i to po datumima kako slijedi:

Bjelovar: 13. listopada 2022. godine u 18,00 sati:

DV Bjelovar,

DV Pinokio,

DV Bubamara,

DV Osmijeh,

DV Ciciban.

Daruvar: 20. listopada 2022.godine u 18,00 sati:

DV Vladimira Nazora Daruvar,

DV Sirač,

DV Sunce Đulovac,

ČDV Ferde Mavrenca,

ČDV Konačanica.

Čazma, Garešnica i G.Polje 27. listopada 2022. godine u 18,00 sati.

DV Pčelica Čazma,

DV Ivančica Ivanska,

DV Maslačak Garešnica, Garešnički Brestovac, Hercegovac

DV Tratinčica G. Polje i Veliki Zdenci

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!