Milena Filić: Poljoprivreda nije nimalo lagan posao, kod nekih kultura rezultat je vidljiv tek nakon više godina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

OPG Filić iz Stančića jedan je od višegodišnjih korisnika potpora za poljoprivredu Grada Bjelovara. Primjerice, uz pomoć prošlogodišnje potpore posadili su 250 sadnica lješnjaka, a potpora za rad nije izostala ni ove godine jer je OPG dobio 1300 kuna, odnosno 50% novca za ekološki certifikat i nadzor. Svaka kuna dobro dođe, posebno kada je uzgoj eko, odnosno bez pesticida, kaže vlasnica OPG-a, Milena Filić.

– Pod nasadima je 5 hektara, to je mladi nasad, on sporije raste jer mi ne koristimo nikakva umjetna gnojiva. Jedino sredstvo koje je nama dozvoljeno u malim količinama je Bordoška juha ili modra galica. Mogu koristiti drobljeni kamen ili koprivu, ali drugo ništa. Prvi voćnjak i lješnjaci koji mi rađa je posađen 2006. kad smo došli. Jako dugo treba da se dobiju orašidi jer tek sad i to malo mi rađaju orasi posađeni 2016. – priča Filić kojoj ovakva financijska potpora puno znači.

Evo i što kaže, zašto se odlučila, uz povrće, uzgajati i lješnjake.

– Odlučila sam se na lješnjake jer sam dobila dobra savjet od savjetodavne službe, od gospođe Darije koja je rekla kako neću moći doživotno kopati, jer je povrtlarstvo vrlo zahtjevno i strada vam zdravlje. Rekla mi je da prijeđem na orašide i voće, da će biti lakše kad budem starija – priča i zaključuje kako ne bi mogla bez pomoći sina, prijatelja i svoje vjerske zajednice.

Svoje proizvode, a to su batat svih boja, mahune, luk, mladi luk, bamija, paprika, rikola, kopriva i blitva, plasira u Biovega grupu, i to već dugi niz godina. No, prodaje svoje proizvode i na kućnom pragu. Uspješno uzgaja proizvode od 2006. godine, a planira tako nastaviti i dalje, svakako uz pomoć grada. Upravo OPG-i poput ovoga ono su što Grad želi poticati, kaže zamjenik gradonačelnika, Igor Brajdić.

– Ja sam impresioniran, ovo je jedno malo poljoprivredno gospodarstvo gospođe Milene Filić, ono što grad Bjelovar želi poticati. Čuli smo kako se gospođa muči, sa proizvodnjom, poljoprivredom, nije lako biti poljoprivrednik. Grad Bjelovar potiče poljoprivrednike. Ove godine to je 180 poljoprivrednika, oko 500 tisuća kuna subvencije grada Bjelovara. To je otprilike 3 tisuće kuna po gospodarstvu, nije velik novac ali je dobrodošao. Sve one koji cijene domaću proizvodnju pozivam tu da dođu i kupe pravi domaći ekološki proizvod – priča.

Natječaj na koji se poljoprivredni proizvođači mogu javiti je kvalitetan, ali uvijek postoji prostor za napredak, kaže Brajdić, pa očekuje od proizvođača da dođu do njih i daju savjet što promijeniti, poboljšati, potaknuti.

– Predvidjeli smo 800 tisuća za poljoprivredne proizvođače ove godine, za njih će uvijek biti novca. Pojedine smo pozive zatvorili gdje smo vidjeli da je mjera iskorištena ili nema interesa, a ostali su otvoreni i bit će otvoreni koliko treba – zaključuje Brajdić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!