Bjelovarski poduzetnik koji je radnicima ostao dužan plaće ipak neće u zatvor

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od godine dana uvjetno s rokom kušnje od tri godine, nepravomoćno je na Općinskom sudu u Bjelovaru osuđen 46-godišnjak iz Bjelovara. Ovog propalog poduzetnika koji danas živi u Njemačkoj teretilo se za počinjenje ukupno pet kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminala, a dok je osuđen za tri, po dvije točke optužnice je oslobođen optužbi. Proglašen je krivim jer je u razdoblju od svibnja do listopada 2013. godine kao direktor poduzeća za sjedištem u Bjelovaru povrijedio dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa. Umjesto toga, u namjeri da sebi pribavi nepripadnu korist, nakon što je poduzeće obavilo poslove izrade i ugradnje stolarije raznim klijentima, od 194 tisuće kuna dobivenih za radove nije sve položio na račun poduzeća, već je deset posto odnosno 19 tisuća zadržao za sebe.

Kupnja auta

Ovaj propali poduzetnik je proglašen krivim i zato što je iznos od 60 tisuća kuna na štetu firme kojoj je bio direktor pribavio drugoj osobi. On je u prosincu 2013. godine na račun poduzeća kupio osobni automobil VW Polo za 60 tisuća kuna i potpisao izjavu kojom se njegovo poduzeće odriče te uplate u korist osobe kojoj je na taj način 46-godišnjak pribavio nepripadnu materijalnu korist. Ovaj je 46-godišnjak oslobođen optužbi da je tijekom 2013. u više navrata s računa poduzeća bez ikakve osnove podigao ukupno 65 tisuća kuna kao i da je dogovarao fiktivne radove.

Po četvrtoj točci optužnice teretilo ga se da je s drugim poduzećem iz Bjelovara u namjeri pribavljanja nepripadne imovinske koristi usmeno dogovorio izvođenje radova izrade i ugradnje plastične stolarije u iznosu od 50 tisuća kuna. Iako navedene radove 46-godišnjak nije imao namjeru obaviti, direktorica drugog poduzeća njegovoj je firmi uplatila 50 tisuća kuna, vjerujući u njegove dobre namjere. Na kraju, 46-godišnjakova firma ništa nije napravila, a nije vratila novac, no kako je po toj točci optužnice oslobođen optužbi, drugo je poduzeće upućeno da naknadu štete potraži u parnici.

Oslobođen kazne

Propali poduzetnik iz Bjelovara proglašen je krivim i zbog neisplate plaće radnicima. Iako je imao dostatna financijska sredstva, stoji u presudi, djelatniku koji je radio u komercijali nije platio 8000 kuna, drugom zaposleniku nije isplatio 11000 kuna, a trećem 5000 kuna. No, iako je proglašen krivim za počinjenje ovog kaznenog djela, oslobođen je od kazne po tom pitanju te će, ako ova presuda postane pravomoćna, pravorijek biti godina dana uvjetno s rokom kušnje od tri godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!