Loreta obožava fotografirati životinje i prirodu, a ima i svoju izložbu u školi koju pohađa!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U školskoj knjižnici Medicinske škole Bjelovar postavljena je izložba fotografija učenice četvrtog razreda Lorete Bocij, a izložba nazvana “Svijet oko mene” otvorena je još nekoliko dana, točnije do 5. studenog. Izložba je postavljena u povodu Europske godine mladih i Mjeseca hrvatske knjige 2022. koji je također posvećen mladima. Povod postavljanju izložbe je i mali školski projekt MEDart u kojem se želi istaknuti važnost umjetnosti.

– Fotografija me počela zanimati još u osnovnoj školi, otprilike u petom razredu, a i moja starija sestra se bavi fotografijom pa sam gledajući nju zavoljela i ja. Jako mi je bilo zanimljivo promatrati sestru, ali i ostale ljude na internetu kako fotografiraju, pogotovo njihov završni rezultat – kaže Loreta.

Motivi autoričinih fotografija uglavnom su vezani uz svijet koji je okružuje, ponajviše za prirodu i životinje. Zamjetno je velik broj krupnih planova, a vidljivo je poznavanje važnih elemenata fotografije kao što je kompozicija, simetrija, perspektiva, kombinacija boja i slično.

– Glavni motivi su mi životinje i priroda, a nekada i portreti. Često fotografiram i neka događanja, primjerice fotografirala sam Terezijanu iako sam se pritom više bazirala na program vezan za konje – dodaje.

Loreta inače stanuje u Domu učenika u Bjelovaru, a dolazi iz Trnovitičkog Popovca kraj Garešnice. Posebno je u Domu učenika Loreta upoznala zanimljive i stručne osobe koje su joj pomogle i potaknule ju na bavljenje ovim umjetničkim izričajem, a i u samom domu je već imala izložbu.

– Na izložbi u knjižnici ima također dosta životinja, mačke, psi, konji. Ima na fotografijama i moje mlađe sestre koja mi je model kada fotografiram potret, a tu su i fotografije s raznih događanja – dodaje.

Fotografirati ne može baš svatko jer radi se o posebnoj umjetnosti koja ipak zahtjeva određene vještine.

– Fotografi uz svoje znanje, spretnost, dobro oko i fotoaparat bilježe svijet oko sebe kojeg zatim prezentiraju javnosti. Time izriču svoju kreativnost, baš poput i slikara, samo što slikari u ruci drže kist, a fotografi fotoaparat – kaže Loreta.

Loretinu izložbu “Svijet oko mene” možete pogledati još samo nekoliko dana, a to će Loreti biti najbolji poticaj da nastavi ići u smjeru onoga što voli raditi.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!