[FOTO] Otvorena izložba najvećeg bjelovarskog slikara: ‘Ivo Friščić se vratio kući’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Gradskom muzeju Bjelovaru otvorena je izložba Ivo Friščić ‘Očima Kameleona’. Ova izložba najveća je kritička retrospektiva najvećeg bjelovarskog i značajnog hrvatskog slikara Ive Friščića. Autori izložbe su Branko Franceshi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu i Željko Marciuš, kustosa NMMU-a. Ova bogata i posebna izložba s kojom se može reći da se Friščić vratio kući će biti otvorena do 17. prosinca.

Poseban umjetnik

-Kao ravnatelju Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti jako mi je drago da su kolege iz Gradskog muzeja Bjelovar iskoristili priliku i nakon kritičke retrospektive Ive Friščića u Zagrebu, organizirali prikaz Friščićevih umjetnina u Bjelovaru. Posebno mi je drago da ga njegovi sugrađani mogu vidjeti, a mi smo predstavili sve ono što je ključno za Friščićev opus – kazao je ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu Branko Franceschi i dodaje.

-Sve bi mogli svesti na nevjerojatnih dvanaest godina, od kraja šezdesetih do početka osamdesetih, kada je on djelovao u svim mogućim modalitetima slikarstva koji su onda bili važni. On je po tome jedan izuzetno rijedak umjetnik, paralelno je bio i u apstrakciji i u figuraciji i svemu što je između. Znamo za povezanost Bjelovara i velikog umjetnika Friščića i jako smo ponosni, uzbuđeni i sretni što je Friščić sada u bjelovarskom muzeju – kazao je Franceschi.

Teško ga je klasificirati 

Uz ravnatelja Franceschia, autor izložbe je i Željko Marciuš.

-Friščić je bio izuzetno originalan umjetnik. Mogao je biti neoavangardist sa svojim apstraktnim partijama koje su ujedno i konkretne, mogao je biti postmodernist s ekološkim ciklusom u osamdesetima i početkom devedesetih koje su gotovo na rubu estetike kića i prati new age poetiku poput pejzaža i beskrajnu ljepotu žene. Također, mogao je biti angažirani umjetnik jer je već anticipirao koreografiju grada, naime već sedamdesetih je slikao Zagreb kao da je velegrad, mogao je biti ekološki angažiran umjetnik jer je već tada pokazivao da je ekologija svijeta ugrožena. Zbog svega toga teško ga je klasificirati, ali jedan veliki, veliki umjetnik je Friščić bio i drago mi je da smo otvorili njegovu izložbu u Bjelovaru – kazao je Marciuš.

Ravnatelj bjelovarskog muzeja Milan Pavlović nije krio oduševljenje otvorenjem izložbe.

-Do prije dva tjedna ova izložba je bila u Zagrebu i uspjeli smo je organizirati sada u Bjelovaru. Imamo najreprezentativnije radove i sam postav ovdje u Gradskom muzeju u Bjelovaru je toliko atraktivan i odaje sva njegova preispitivanja unutar likovnog konteksta i zapravo mi sada iščitavamo nakon 40-50 godina s jednom velikom svježinom ono što je on radio od gotovo šezdesetih do devedesetih godina – kazao je ravnatelj Pavlović.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!