Knjižnica, bjelovarski Iris i SOS Rijeka se protiv nasilja nad ženama bore knjigama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – ‘Tražila je to, flertala je, pila je. Haljina joj je otkrivala previše. Bila je previše samopouzdana. Hodala je kući sama. Ostala je u toj vezi, nije se branila. Što je to što nas navodi da krivimo žene? Zašto imamo problem s tim da krivnju za zločine nad ženama i djevojčicama stavimo na nasilnika?’ Citat je to britanske psihologinje i aktivistkinje Jessice Taylor koji možete pronaći u Narodnoj knjižnici Petar Preradović Bjelovar u kutku odjela za odrasle na izložbi ‘Pročitaj me…imam poruku za tebe’ koju su postavile sama knjižnica i njena čitateljska grupa Čita/lice te udruge SOS Rijeka i Iris u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Izdvojile su više od 130 knjiga posvećenih nasilju nad ženama, ali i pravima žena i njihovom položaju u društvu poput ‘Tisuću žarkih sunaca” Khaleda Hosseina, ‘Nevjernice’ Ayaan Hirsi Ali, ‘Sluškinjine priče’ Margaret Atwood i ‘Ona je rekla’ Jodi Kantor i Megan Twohey. Sve nisu u bjelovarskoj knjižnici, ali se kompletan popis može naći na QR kodu koji je objavljen na stranicama knjižnice. Svaka knjiga ima i posebno prigodno iznenađenje.

-U svakoj knjizi je posebno za ovu prigodu izrađen bookmark, odnosno napravljena su 22 različita bookmarka, koji s jedne strane sadrži motivirajuću poruku, a s druge su kontakt brojevi na kojima žrtve rodno uvjetovanog nasilja mogu potražiti pomoć i podršku – navodi Iva Čatipović iz udruge SOS Rijeka.

Tom uz Međunarodni dan žena neuobičajenom akcijom žele senzibilizirati javnost i doprijeti do što većeg broja ljudi uključujući i do žrtava nasilja koje nekada ne znaju kome se mogu obratiti za pomoć.

-Često se dešava da žrtve nemaju informacije, a na ovaj način želimo doprijeti do svakoga tko može žrtvi uputiti informaciju, ohrabriti ju. Čitanjem knjiga i bookmarkerima želimo doći do onih koje nemaju informaciju i koje se možda ne mogu ohrabriti – ističe Iskrica Strčić iz bjelovarske udruge Iris koja vodi bjelovarsku sigurnu kuću.

Osim podataka na bookmarku i same knjige svojom tematikom mogu biti potreban poticaj u tome da se napravi prvi korak.

-Žena čitajući neku knjigu s ove police na neki način može osvijestiti svoju obiteljsku situaciju i ono što se možda kod nje događa, a da toga nije do kraja svjesna – smatra članica Čita/lica Narcisa Krivačić.

Podršku akciji stoga daje i Socijalna zadruga Pružimo ruke.

-QR kod će biti i na našim ulaznim vratima, a i kroz Advent u našoj kućici u kojoj se prodaju proizvodi žena koje su bile u sigurnoj kući ćemo promovirati ove poruke i pokušati ohrabriti žene koje se još nisu odvažile iskoračiti iz tog začaranog kruga nasilja – navodi Mihaela Boltižar iz socijalne zadruge.

Posebna polica će u bjelovarskoj knjižnici biti postavljena do 10. prosinca, ali će odabrane knjige i nakon toga biti uočljive.

-Knjige smo obilježile narančastom bojom i oznakom Čitateljska grupe Čita/lice, ostat će trajno na našim policama radi lakšeg snalaženja onih koji će i nakon naše akcije biti zainteresirani – kaže voditeljica Čita/lica Snježana Berak.

Nadaju se da zanimanja neće nedostajati jer cilj je senzibilizirati javnost i osnažiti žrtve nasilja, knjigama i porukama poput one na jednom bookmarku koju je uputila upravo žena koje je nakon nasilne veze preokrenula život – ‘moći si skuhati šalicu kave u svojoj vlastitoj kuhinji bez straha je najbolji zamislivi osjećaj’.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!