Problemi invalida su brojni, a na jedan od najvećih su upozorili danas u središtu Bjelovara

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Povodom međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 03. prosinca, članovi Udruge osoba s invaliditetom Bjelovar skrenuli su pažnju na probleme koji ih ograničavaju u kretanju gradom ili šire. Najveći problem je i dalje što osobe bez prava pristupa odnosno kartice za osobe s invaliditetom, parkiraju na parkirna mjesta osoba s invaliditetom. No, ne bi škodilo i kada bi parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom bilo više i kada bi bila standardizirana.

– To ne mogu biti mjesta koja su široka kao i parkirna mjesta za ostale nego moraju imati mogućnost da se s jedne strane izlazi s kolicima van, ali ne bilo kuda van, nego na površinu koja vodi do nogostupa i pješačke zone – kaže Tomislav Novosel, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

 

Da na parkirna mjesta namijenjena invalidima staju samo osobe s invaliditetom, brinu se i u Parkirnom redarstvu u gradu. Ove godine postupali su 52 puta za nepropisno parkiranje na invalidskim mjestima, a od jutra već su pronašli 4 krivo parkirana automobila.

– Redovno, u svakodnevnim ophodnjama obilazimo, ta mjesta su nam prioritet. Postoje ljudi koji trebaju ta mjesta i mislim da bi svi trebali imati obzira da takva mjesta prepuste ljudima koja na to imaju prava. Napretka ima ali je sport jer sve manje automobila koja nemaju to pravo staju na takva mjesta – kaže Tomica Rakovčan, prometni redar grada Bjelovara.

 

Na području županije, sankcionirana su ove godine 302 vozača koja su nepropisno stajali na parkingu za osobe s invaliditetom. Evo što kaže policijska službenica Sandra Pavlek, kakve su kazne.

– Kazne za nepropisno parkiranje kreću se od 300 do 500 kuna, a najviša kazna je upravo za nepropisno stajanje na mjesto za osobe s invaliditetom i iznosi 700 kuna – pojašnjava.

Uz problem parkinga, osobe s invaliditetom u Bjelovaru ističu kako je problem dostupnosti aktualan i za neke ustanove poput pisarnice, gradskih kafića ili prilaza bankama. Smetaju ih što u gradu nema adekvatnih toaleta, kao i što su neke rampe na nogostupima neadekvatno napravljene.

 

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!