Znate li što s opasnim otpadom koji nije u nadležnosti Komunalca?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Tema odlaganja otpada nikada neće zastarjeti jer svakim danom pronalaze se novi načini kako bi se svaka komponenta zbrinula na što bolji i efikasniji način. U Bjelovaru je gospodarenje otpadom iz godine u godinu sve kvalitetnije jer se redovito pronalaze načini za ispravno zbrinjavanje i odvajanje otpada. Uz već uobičajeno odvajanje papira, stakla, plastike, odjeće i sličnog, grad od lipnja ove godine ima i specijalizirane spremnike za prikupljanje otpadnog jestivog ulja iz kućanstva na tri lokacije. Postavljanjem spremnika za sakupljanje otpadnog jestivog ulja iz kućanstva korisnicima se pruža dodatna mogućnost odlaganja ove posebne kategorije otpada čime se doprinosi očuvanju okoliša te poticanju recikliranja s ciljem ponovne uporabe ove vrijedne sirovine.

– Postavili smo tri spremnika za skupljanje otpadnog jestivog ulja iz kućanstva. Jedan od njih se nalazi na Gradskoj tržnici Bjelovar, drugi smo smjestili na Reciklažno dvorište u ulici Tomaša Garika Masaryka 4b kod autobusnog kolodvora, a treći u Franjevačkoj kraj eko otoka gdje smatramo da je najveća koncentracija stanara. Sve je to ostvareno u suradnji s tvrtkom Biogoriva Varaždin, njihovi su spremnici i oni su ovlašteni oporabitelji jestivog ulja – kaže član uprave Komunalca, Josip Heged.

Spremnici su vrlo jednostavni za korištenje, dodaje Heged. – Jestivo ulje kojem je prošao rok trajanja ili koje više nije za uporabu, izlije se u plastičnu bocu, zatvori i s tom bocom ubaci u taj spremnik. Zatim naši ljudi signaliziraju određenoj tvrtki kada je spremnik pun da isti isprazne i zbrinuti na propisani način – navodi.

Važno je naglasiti da se u spremnike ulaže SAMO ulje iz kućanstva. – Najvažnije je naglasiti da u obzir dolazi samo otpadno jestivo ulje, ulje kojem je prošao rok trajanja, pokvareno ulje te ulje iz friteza ili ribljih konzervi. U svakom slučaju, ne smije se u spremnike stavljati motorno ulje, otpadna ulja i maziva, majoneza, maslac ili mast – kaže.

Što je s opasnim otpadom koji i nije u nadležnosti Komunalca, a nije mu namijenjena niti jedna poznata boja kante ili spremnika. U Bjelovaru se o takvoj vrsti otpada brine tvrtka Nacional d.o.o. koja iza sebe ima više od 25 godina uspješnog poslovanja. Svoje poslovanje Nacional nastoji proširiti, a već su tim putem krenuli uz nabavu novog stroja. U okviru svoje djelatnosti tvrtka Nacional se bavi prijevozom i trgovinom naftnih derivata, motornih i industrijskih maziva, naftnog i polimernog bitumena, specijalnim čišćenjima spremnika goriva te zbrinjavanjem rabljenog motornog ulja i ostalog opasnog otpada.

– Važno je naglasiti da opasni otpad spada u nadležnost države dok ostale vrste otpada spadaju u nadležnost Županije ili Grada. Mi smo tvrtka ovlaštena za manipulaciju i postupanje s opasnim i neopasnim otpadom. U proljeće smo odlučili proširiti djelatnost. Imamo jedan ugovor u Međimurju koji nam je par godina bio u „stand byu“, a u međuvremenu je otpad koji smo tamo trebali zbrinuti stvrdnuo. Stoga smo morali nabaviti opremu pomoću koje ćemo uspješno zbrinuti taj stvrdnuti otpad. Ne radi se o opremi koja procesuira opasni otpad već je riječ o drobilici koja će otpad usitinici kako bi se uopće moglo pristupiti stabilizaciji koja je predviđena za obradu opasnog otpada. Neće jedan stroj riješiti sve probleme, ali idemo prema naprijed i imamo planove za još bolje poslovanje – kaže direktor Nacionala Željko Maletić.

Opasnog otpada ima otprilike 1200 vrsta, za neke vrste je potrebno da budu usitnjene dok za neke nije.

– Kod većine otpada koristimo drobilice. Primjerice, kada se radi o opasnom otpadu uljnih filtera, potrebno je odvojiti metalni dio od onoga koji je zauljen što znači da se i u tom slučaju provodi postupak odvajanja opasnog od neopasnog otpada – navodi Maletić.

Provjerili smo i kako svoj otpad zbrinjava Opća bolnica Bjelovar.

– Zbrinjavanje medicinskog otpada u Općoj bolnici Bjelovar vrši se prema Zakonu o gospodarenju otpadom (NN 84/21), Planu zbrinjavanja medicinskog otpada te Protokolu o postupanju sa otpadom u Općoj bolnici Bjelovar. Opća bolnica Bjelovar, po provedenoj javnoj nabavi, sklopila je ugovor sa tvrtkom koja ima Dozvolu za gospodarenje otpadom izdanu od Ministarstva zaštite okoliša i energetike a koja obavlja djelatnost skupljanja, oporabe i zbrinjavanja te vrste otpada – navode iz OB Bjelovar.

Nikada nije bilo više načina za pravilno odlaganje otpada zato recimo DA recikliranju i odvajanju kako bi se gradom širio miris cvijeća, a ne smeća.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!