Izbori za mjesne odbore koštali 1.500 kuna po svakom biraču koji je glasovao

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nedjeljni izbori za članove Vijeća mjesnih odbora koštali su oko 1.500 kuna po svakom biraču koji im se odazvao. Računica je jednostavna. Od ukupno 32.074 birača, izborima se odazvalo njih 3.101, dakle manje od deset posto, a izbori su, prema riječima gradonačelnika Darija Hrebaka, koštali 450 tisuća kuna. Usporedbe radi, ove godine Grad Bjelovar namjerava obnoviti i modernizirati dječje igralište na Trgu hrvatskih branitelja za pola milijuna kuna.

Cijena od dvjesto eura po biraču koji je glasovao svakako predstavlja veliku cijenu demokracije, pogotovo kada se u obzirom uzme da Vijeća mjesnih odbora nemaju pravnu osobnost i da ni na koji način ne obvezuju gradsku vlast.

Jednoznamenkasti odaziv

Izlaznost na izbore za mjesne odbore nigdje u Hrvatskoj nije velika, ali Bjelovar je sa svojih manje od deset posto odaziva birača svakako pri dnu te ljestvice. Tijekom prethodnog kruga izbora, na izborima održanima početkom 2019. godine, odazvalo se 16 posto birača, odnosno 5.272 osobe. Izborima se, dakle, ove nedjelje odazvalo 40-ak posto birača manje nego prije četiri godine i postotno gledajući, najmanje u bjelovarskoj povijesti.

Stoga, službeni odaziv izbornog povjerenstva o 19-postotnoj izlaznosti treba uzeti ne sa zrnom, nego s kamionom soli.

Naime, izborno povjerenstvo pojasnilo je da se izlaznost računala na način da su se međusobno zbrajali postotci izlaznosti, a ne podaci o broju birača.

„Primjerice, izlaznost u MO Mala Ciglena je do 10 sati bila 63,67 %, a u 16 sati bila je 90,91 %, dok je npr. u MO Knez Domagoj izlaznost u 10 sati bila 0,49 %, a u 16 sati 2,11 %. Znači podatak o izlaznosti od 19,47 % nije ukupan postotak izlaznosti za ove izbore već srednja prosječna izlaznost za sve mjesne odbore”, pojasnili su iz izbornog povjerenstva.

I doista, izlaznost u najvećim gradskim odborima, onima koji broje više tisuća birača, bila je katastrofalna. U Mjesnom odboru knez Domagoj koji broji 3.253 birača, na izbore je izašlo njih tek 113, odnosno tek nešto više od tri posto. U Mjesnom odboru dr. Ante Starčević koji prema popisu ima 4.394 birača, na izbore je izašlo njih 184, mršavih četiri posto. Što je veći mjesni odbor, to je manji odaziv i obratno.

Hrebak: Neka pokrenu inicijativu…

„Što se tiče same izlaznosti, nije to bilo tako drastično loše jer nas i po popisu stanovništva ima nešto manje. Daleko je to od onog debakla kakvog su neki predviđali. Izlaznost je bila solidna, a izbori su koštali oko 450 tisuća kuna. Sada kada su gotovi, očekujem od svih političkih stranaka koje su rekle da nam takvi izbori ne trebaju i da određene mjesne odbore trebamo ukinuti, konkretne prijedloge koje to mjesne odbore treba ukinuti ili spojiti. Ili ako treba ukinuti izbore, neka to kažu sada, u roku od mjesec dana. Sada, ali ne dva tjedna prije izbora. Očekujem konkretne prijedloge i očekujem da ćemo ih usvojiti. Neka netko pokrene inicijativu, mi ćemo je usvojiti”, poručio je gradonačelnik Dario Hrebak, ujedno i predsjednik HSLS-a, stranke koja je ujedno osvojila najveći broj glasova.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!