Jedinstven spektakl sprema se u Muzeju Domovinskog rata

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pred nama je posebna noć, Noć muzeja u koju je već tradicionalno uključen i Bjelovar, pa tako i Muzej Domovinskog rata. Pod pokroviteljstvom Zajednice udruga u kulturi, Muzej Domovinskog rata u Noći muzeja sudjeluje i sa Stalnim postavom u Nazorovoj, ali i na Spomen području i Galeriji Barutana 1991. Središnji događaj je upravo na Barutani na kojoj će posjetiteljima po prvi put biti dostupna i unutrašnjost vojnih vozila, otkrio nam je Marin Sabolović.

-U samoj galeriji Barutana bit će statisti, članovi Airsoft kluba C.A.T iz Bjelovara odjeveni u izvorne uniforme iz Domovinskog rata s kojima će se posjetitelji moći fotografirati – kaže Sabolović.

Do suradnje s Airsoft klubom C.A.T. i statiranjem njihovih članova u uniformama je došlo nakon što su i sami članovi Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije koje i vodi bjelovarski Muzej Domovinskog rata sudjelovali u snimanju filma.

-Glumili smo u dokumentarnom filmu o Domovinskom ratu pa samo došli na ideju da te glumce sa seta iskoristimo i za druženje s našim posjetiteljima – priča Sabolović.

Svakako treba reći i da će posjetitelji moći i isprobati airsoft opremu. Razgledat će se moći i Stalni postav Domovinskog rata u Nazorovoj ulici u Bjelovaru gdje su izložene uniforme, konkretno može se pratiti njihov razvoj.

-Ondje možemo pratiti razvoj odora i identiteta hrvatskih ratnih postrojbi od odora hrvatske policije, preko Zbora narodne garde, do Hrvatske vojske – napominje Sabolović.

Neke od tih uniformi su uistinu vrijedne, ističe Sabolović.

-Radi se o odorama generala, pobočnika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, ratnih načelnika Glavnog stožera. Imamo odore generala Antuna Tusa, Zvonimira Červenka, Mile Ćuka, Krešimira Kašpara i drugih – navodi Sabolović, dodajući kako će s protekom vremena vrijednost tih izložbenih primjeraka dodatno rasti.

Sve navedeno se u Nazorovoj i Barutani danas od 16 do 21 sat može pogledati besplatno.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!