Na otvorenju paviljona pjevao je 20-godišnjak čije je pjesme kasnije pjevao i Frank Sinatra

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ivo Robić, velikan hrvatske glazbe koji je svojim pjesmama i glasom zadivio svijet sutra obilježava sto godina rođenja. Manje je poznata informacija da je ovaj umjetnik sa samo 20 godina pjevao na otvorenju Glazbenog paviljona u Bjelovaru. Dogodilo se to prije 80 godina, točnije 8. rujna 1943.

Naime, kako piše u tjedniku ‘Domovina’ iz 1943. godine na otvorenju paviljona i koncertu prisustvovalo je 10 tisuća ljudi. 

-Na Poglavnikovom trgu okupilo se 10 tisuća ljudi. U bogatom programu slušače je oduševio i omiljeni radio pjevač gospodin Robić svojim lijepim i ugodnim glasom. Gospodin Robić pratio se sam na gitari – stoji, između ostalog, u članku iz ‘Domovine’ 1943. godine kojeg imamo u posjedu. 

U članku je navedena i zanimljiva informacija. Naime, desetljećima se navodilo (a i danas na wikipediji) da je glavni arhitekt gradskog paviljona bio Zdenko Stržić, bjelovarski arhitekt svjetskog glasa koji je stvarao i radio od Pariza, Dresdena do Australije. 

No, na otvorenu gradskog paviljona, u govoru tadašnjeg gradonačelnika Slavoljuba Kolesarića spominje se drugo ime. 

-Građani, diže se pred vama glazbeni paviljon u svoj svojoj baroknoj ljepoti, djelo kakvim se ne može podičiti ni jedan grad u Hrvatskoj, čak ni naša prijestolnica. Red je i ugodna mi dužnost da spomenem i da se u ime cjelokupnog građanstva zahvalim svima onima koji su bilo kako doprinijeli oživotvorenju ovog djela. U prvom redu Odboru koji je zaključio gradnju ovog paviljona. Zatim gospodinu arhitektu Ježu koji je ovo djelo osnovao. Njegov nacrt prihvaćen je od Odbora kao najbolji od svih ostalih predloženih i kako sami vidimo, ovaj izbor bio je sretan jer stil paviljona pristaje savršeno uz sva četiri barokna kipa svetaca koje su pred 165 godina podigle naše stare pukovnije – rekao je tadašnji gradonačelnik Slavoljub Kolesarić, a prenio je tjednik ‘Domovina’. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!