Ivan Ivančić: Nema potrebe za panikom, spajanje vodovoda dobro je za sve

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ivan Ivančić, direktor Vodnih usluga, tvrdi da će spajanjem bjelovarskog i đurđevačkog vodovoda profitirati korisnici s oba područja. Njegovo mišljenje tražili smo nakon što je koprivničko-križevački SDP na tiskovnoj konferenciji u nedjelju praktički optužio đurđevačku gradsku upravu za veleizdaju jer su navodno poklonili svoja prirodna bogatstva Bjelovaru. Marko Fucak, predsjednik đurđevačkog SDP-a, dodatno je zakuhao čitavu situaciju tvrdnjom da je riječ o političkoj odluci po kojoj se HDZ odužio bjelovarskom gradonačelniku, saborskom zastupniku i predsjedniku HSLS-a Dariju Hrebaka „što im drži većinu u Hrvatskom saboru”. Podsjetimo, prema Uredbi Vlade RH staroj više od godinu dana, Vodne usluge Bjelovaru preuzimaju sve gradove i općine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji osim Čazme, ali dobivaju i Đurđevac i devet općina s područja Koprivničko-križevačke županije.

Vrijedna vodna bogatstva

„Neupitna je činjenica da jesmo tehnički i tehnološki povezani s postojećim uslužnim područjem koje pokriva i javni isporučitelj grada Đurđevca. I to više nego sa bilo kojim drugim uslužnim područjem, pa i unutar BBŽ. Što se tiče upita o vodnim bogatstvima susjedne županije, ona jesu iznimno vrijedna. Međutim, i naši bunari su pozicionirani upravo na navedenom području i više su nego dostatnih kapaciteta.

Dakle, grad Bjelovar ima zaokružen i cjelovit vodoopskrbnim sustav, više nego dostatne kapacitete vlastitog crpilišta, izgrađene kapacitete za preradu i transport vode, distributivnu mrežu i potreban broj korisnika za efikasno korištenje predmetnih resursa. Stoga, promatrano na kratak rok i nismo baš izraženog interesa za preuzimanje susjednih distributivnih područja. Međutim, dugoročno koristi od spajanja javnih isporučitelja trebali bi imati svi, osobito potrošači, korisnici ovih usluga i to osobito na području manjih JLS, gdje ne postoje dostatni fiskalni, ali i stručni kapaciteti za uspješno i održivo funkcioniranje njihovih distributera. Racionalno korištenje izgrađenih kapaciteta preduvjet je i priuštivosti cijene vodnih usluga za sve korisnike, a objedinjavanje stručnih znanja i vještina postojećih zaposlenika u JIVU, uvjet uspješnijeg korištenja dostupnih izvora financiranja iz EU fondova za daljnji razvoj ovih sustava”, ističe Ivan Ivančić, direktor Vodnih usluga. Dodaje i da će novoizgrađena crpilišta na đurđevačkom području ostati tamo gdje su izgrađena.

Manji fiksni troškovi

„S obzirom na njihovu dimenzioniranost uvjeren sam da buduće benefite za JLS na čijem su području izgrađeni treba tražiti u njihovom boljem iskorištenju i smanjivanju fiksnih troškova koje sada podnosi relativno mali broj korisnika lokalno priključenih na iste”, napominje Ivančić koji smatra da spajanje dugoročno donosi niže troškove, ali i povećanu sigurnost isporuke. Dodatna korist je i u sinergiji stručnih znanja i kompetencija za realizaciju većih ulaganja i efikasnije korištenje sredstava iz EU fondova, za sada lociranih tek u najvećim javnim isporučiteljima.

„I završno, kao Uredbom definirani preuzimatelji na uslužnom području br. 4 u preliminarnim razgovorima smo se obvezali postojećim javnim isporučiteljima, sukladno Zakonu, osigurati najviši stupanj autonomije u obavljanju njihovih dosadašnjih operativnih funkcija, u organizacijskom obliku podružnica u njihovim dosadašnjim sjedištima. Stoga, nema potrebe za paničnim reakcijama u očekivanju naglih promjena, jer ovo su javni sustavi koji ne trpe revolucionarne promjene i podrazumijevaju tek racionalne i promišljene pomake u smjeru efikasnijeg korištenja raspoloživih resursa i pažljivog odabira onih koji će tek biti građeni”, poručuje Ivančić. Treba reći i da do operativnog spajanja još uvijek nije došlo zbog žalbe Ustavnom sudu koja je još uvijek u tijeku.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!