Gost iz Turske učenike Medicinske pripremio za važno putovanje u Istanbul

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Medicinskoj školi Bjelovar u petak, 3. veljače 2023., gostovao je g. Ömer Kenan Demir, student iz Turske koji se školuje na Veleučilištu u Bjelovaru, a rođen je i živi u Istanbulu. Povod gostovanju bilo je predavanje namijenjeno učenicima i nastavnicima u sklopu priprema za mobilnost u Erasmus + projektu „Učim od drugih – dijelim znanje drugima…“ Ömer Kenan Demir upoznao je učenike i nastavnike s običajima i kulturom u Turskoj te im je govorio o Istanbulu koji će učenici i nastavnici posjetiti u svibnju ove godine. Govorio je o hrani i turskim specijalitetima te gdje ih naći, naveo je koje restorane valja posjetiti, objasnio je kako se snaći u javnom prijevozu, gdje kupiti suvenire te je naveo poznatije trgovine i trgovačke centre kao i istaknute kulturno-povijesne građevine koje vrijedi obići. Sudionike predavanja informirao je i o turskoj valuti te o cijenama u Istanbulu. Učenici su na ovaj način, direktno iz prve ruke, saznali vrijedne informacije i dobili savjete o mnogim detaljima koji će im dobro doći tijekom njihova trotjednog boravka u Istanbulu.

Tijekom Erasmus projekta „Učim od drugih – dijelim znanje drugima…“ sedmero će učenika trećeg razreda koji se školuju za zanimanje zdravstveno-laboratorijskog tehničara, otputovati u Istanbul te tamo odraditi strukovnu praksu u kliničkim laboratorijima gdje će vidjeti suvremene metode rada te se upoznati s radom automatskih analizatora koje u školi nemaju prilike vidjeti. Na taj će način učenici unaprijediti stručna znanja i vještine u području laboratorijske dijagnostike te će stečena znanja prenijeti ostalim učenicima u školi. Kako je relevantan dio školskog kurikuluma upravo laboratorijska dijagnostika, projekt je za navedeno zanimanje iznimno koristan. Dvije nastavnice strukovnih predmeta također će u sklopu aktivnosti promatranja rada u laboratoriju posjetiti Istanbul te će u svrhu unapređenja kvalitete strukovne nastave obići kliničke laboratorije gdje će upoznati tehnike rada na automatskim analizatorima koje Medicinska škola uskoro treba dobiti iz projekta Regionalnog centra kompetentnosti.

Medicinskoj školi Bjelovar ovo je treći Erasmus projekt. Uključivanjem i aktivnim sudjelovanjem u EU projektima nastavnici doprinose kvaliteti rada škole, a učenici obilaze različite europske destinacije kako bi unaprijedili strukovne vještine, ali i upoznali različite kulture, jezike, običaje i znamenitosti drugih naroda.

Tekst i foto: Medicinska škola Bjelovar


PODIJELI S PRIJATELJIMA!