Centar za inkluziju: ‘Korisnici se radom u poljoprivredi osjećaju sretno, ispunjeno i korisno’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Grad Bjelovar na razne načine pomaže Centar za inkluziju i socijalne usluge u Bjelovaru, a danas je zamjenik gradonačelnika i posjetio Centar na Križevačkoj cesti. 

-Centar za inkluziju i socijalne usluge je neprofitna, nevladina organizacija odnosno udruga koja se bavi plemenitim poslom gdje skrbi o 80 korisnika u svojim stambenim zajednicama. To su dakle osobe s intelektualnim poteškoćama. Grad Bjelovar je ovdje partner kroz nekoliko odjela. Naime, budući da korisnici ovdje imaju svoje poljoprivredne projekte i sade salate, krumpire, paprike i ostalo povrće te se javljaju na mjere Grada Bjelovara svake godine i u pet godina je Centar za inkluziju od Grada uprihodio 40 tisuća kuna – kazao je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić i dodaje. 

-Drugi odjel Grada Bjelovara koji u sebi ima socijalnu komponentu je u pet godina pomogao Centar s 80 tisuća kuna i to je novac koji je namijenjen korisnicima, a treći odjel u Gradu, a to je odjel za komunalnu djelatnost nakon javnog poziva donirao je 400 kvadrata betonskih kocki – kazao je Brajdić. 

Vanda Kocur, predsjednica Centra za inkluziju i socijalne udruge zahvalila se Gradu Bjelovar na potporama. 

-Hvala Gradu Bjelovaru, ali i Gradu Grubišnom Polju, Čazmi i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji što su još prije 20 godina kada smo nastali prepoznali važnost da naši sugrađani, osobe s intelektualnim poteškoćama žive na način kako i mi svi živimo – kazala je Kocur i dodaje. 

-Nama je važno da naši korisnici rade jer rad je važan dio života svake osobe pa tako i osoba s intelektualnim poteškoćama. Oni dakle doprinose svojoj zajednici i privređuju. Oni se malo srame kamera i mikrofona, pa ću ja reći ono što oni meni kažu, a to je da vole rad, osjećaju se sretnim što rade, osjećaju se ispunjeno i korisno što rade u plastenicima. Inače, i na području Grubišnog Polja imamo plastenike, a imamo i staklenik. U posljednjih deset godina, od postojanja poljoprivrednog gospodarstva Centra za inkluziju, uz pomoć Grada Bjelovara, lokalnih vlasti i Bjelovarsko-bilogorske županije došli smo do veličine poljoprivrednog gospodarstva od četiri hektara – kazala je Kocur. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!