Tek im je 70! Komercijalna i trgovačka škola svečano proslavila svoj rođendan

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Tek im je 70! Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar danas je proslavila svoj 70. rođendan, a svečanost je održana u bjelovarskom Domu kulture. Bogat program pripremili su učenici i nastavnici kako bi što dostojanstvenije obilježili veliki rođendan i prisjetili se važnosti obrazovanja prodavača i komercijalista, svih učenika i djelatnika koji su dali svoj doprinos razvoju naše škole.

– Pod sadašnjim imenom smo od 1953. godine, a zanimljivo je spomenuti da još od 1864. u Bjelovaru postoji obrazovanje za prodavača jer je trgovina za grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorsku županiju uvijek bila duga tradicija. To znači da će sljedeće godine biti 160 godina tog obrazovanja – rekla je ravnateljica Nataša Vibiral.

Pod imenom Komercijalna i trgovačka škola su od 2008. godine. Na današnjem obilježavanju bilo je recitiranja, plesa, predstave, a riječ su dobile i umirovljena profesorica matematike Darinka Bojčić te bivša učenica, danas vjeroučiteljica, Antonia Kristić.

– Imamo dosta razloga za slavlje pa smo se ove godine odlučili napraviti malo svečaniju priredbu – dodaje ravnateljica.

Svjesna je Vibiral da je demografija učinila svoje, no Komercijalna i trgovačka škola i dalje je popularna među učenicima.

– Situacija je takva da ne postoji “navala” ni na jednu školu. Trogodišnje zanimanje za prodavača posebno nije tako atraktivno kako je bilo nekada. No, mislim da su ih zamijenili komercijalisti koji uče dva strana jezika, imaju zanimljive stručne predmete. Zato dva razreda komercijalista budu brzo popunjena i imamo više zainteresiranih nego mjesta – rekla je.

Veliki plus školi je sudjelovanje u Erasmus projektima.

– Prošle godine smo kao prva škola u županiji dobili i Erasmus akreditaciju što znači da do 2027. imamo osiguranu praksu u inozemstvu za 15 do 20 učenika. Trenutačno vodimo 13 različitih projekata, a partneri smo i nekim državnim i međunarodnim projektima – poručuje.

Školu trenutno pohađa 253 učenika, zaposlenih 29 nastavnika, dva stručna suradnika te osam drugih administrativno tehničkih osoblja. Nekada je škola imala i 420 učenika što je bio najveći broj.

Antonia Kristić

Darinka Bojčić

Nataša Vibiral


PODIJELI S PRIJATELJIMA!