Nevjerojatno: Na aktualnom satu samo jedan vijećnik postavio pitanje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je održana 16. sjednica Gradskog vijeća koja je započela aktualnim satom. Inače, na aktualnom satu prosječno se postavio desetak pitanja, što oporbenih vijećnika što onih na vlasti. No, danas je samo jedan vijećnik postavio pitanje vladajućima.

Navedeno pitanje postavio je vijećnik Damir Bajs (NL Damir Bajs) – Na zadnjoj sjednici razgovarali smo o naplati koncesije za geotermalnu elektranu u Cigleni. Rečeno je da to godinama nije plaćeno, da je minus po tom pitanju u gradskoj blagajni veći od četiri milijun kuna, da koncesija nije plaćena ni Županiji ni državi pa me zanima je li to u međuvremenu riješeno i naplaćeno jer nevjerojatno je da netko nije platio koncesiju, a da radi i posluje.  

Željka Vizi, voditeljica Odsjeka za naplatu i pravne poslove u Gradskoj upravi rekla je da, nažalost, nema pomaka po tom pitanju. 

-Voljela bi da imamo pozitivan odgovor i pomak, međutim, i dalje ta koncesijska naknada nije plaćena. 10. ožujka smo ponovno poslali dopis Ministarstvu gospodarstva postoje li kakva jamstva iz državnog proračuna ako se nastavi ne plaćati jedinici lokalne samouprave naknada. Poslali smo dopis i na Trgovački sud u Zagrebu – rekla je, između ostalog, Vizi.

Na navedeni odgovor vijećnik Damir Bajs rekao je da je šokiran činjenicom da je geotermalna elektrana u funkciji i da ne znamo tko je točno koncesionar. 

-Kako je uopće moguće da netko radi i zarađuje bez koncesije. Ako se radi o spajanju firmi, onda imamo pravnu slijednost, ali da bi geotermalna elektrana radila u Hrvatskoj bez ikakve koncesije to znači da pravna država ne funkcionira. Ja ću kao saborski zastupnik to pitanje uputiti u Saboru i ministru – kazao je Bajs nakon čijeg je izlaganja istupio i gradonačelnik Dario Hrebak te rekao da se slaže s vijećnikom Bajsom te mu preporučio da zajedno to pitanje postave ministru. 

-Apsolutno se slažem s vijećnikom Bajsom. Dijelimo isto pitanje jer sam i ja postavio to pitanje u Saboru, kažete da ćete i vi stoga možemo ga zajedno postaviti još jednom. Tu je jedna paradoksalna situacija da dvije državne agencije ne razmišljaju jednako, a ono što mi kao Grad sada radimo ostavljamo tragove i svojevrsni birokratski pritisak da se prestanu prebacivati loptice s jednog na drugog nego da se to riješi jer u međuvremenu trpi proračun Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije i na kraju iste te države – rekao je, između ostalog, gradonačelnik Hrebak. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!