Proglašeni najčitatelji u prošloj godini, neki su pročitali više od 300 knjiga!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na Dječjem odjelu Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar održao se susret najčitatelja u 2022. godini. Gošća je bila Maja Šimleša, po zanimanju konferencijska prevoditeljica i dječja spisateljica, autorica je šest objavljenih slikovnica u suradnji s izdavačkom kućom Profil.

Serijal slikovnica o žirafi Suli (Suli u avanturi koji broji pet nastavaka) na popisu je izborne lektire za 1. i 2. razred te dio nastavne cjeline razredne nastave u dva različita udžbenika. Isto tako, slikobasne, kolekcija slikopriča za lakše usvajanje vještine čitanja, se redovito koriste kako u sklopu logopedskih terapija tako i u radu vrtićkih predškolskih te školskih skupina, od 1. do 3. razreda.

Maja Šimleša

Već godinama održava interaktivne radionice za djecu u suradnji s vrtićima, školama i knjižnicama na kojima s djecom razgovara o važnosti čitanja, talentima, vrlinama, samopouzdanju, hrabrosti, prijateljstvu, podršci, lijepim riječima, dobrim djelima te koliko je važno ostati svoj i slušati svoju glavu i srce.

– Mislim da je jako važno razvijati čitalačke sposobnosti i zato mi je jako drago što sam pozvana u Bjelovar. Djeca do devete ili desete godine lijepo čitaju, dolaze u knjižnicu i njezini su članovi, ali kada dođe adolescencija, oni se gube. Moja je ideja da na neki način pokušamo produbiti ljubav prema knjigama, što je više moguće, kako bi im ona ostala i kada uđu u već te problematičnije godine – rekla je gošća bjelovarske knjižnice, Maja Šimleša.

Jedna od najčitateljica Dječjeg odjela Narodne knjižnice Petar Preradović u prošloj godini je Lorena Pintarić, učenica šestog razreda.

– Pročitala sam malo više od 90 knjiga. Znalo mi je biti dosadno u školi nakon napisanog ispita pa sam tada znala čitati. Također, knjige sam čitala kada kod kuće nisam imala što za raditi, ali i kada mi je bio loš dan. Jednostavno sam se osjećala bolje nakon čitanja. Najviše volim čitati znanstvenu fantastiku. U jednoj knjizi koju sam čitala “Čitanjem do zvijezda” bilo je puno mitskih bića i to mi se svidjelo. Svima koji ne vole čitati bih preporučila da prvo istraže koje ih teme zanimaju pa onda čitaju takve knjige – kaže Lorena.

S mamom voli čitati i šestogodišnji Petar Lukačin koji je prošlogodišnji rekorder s pročitanih 309 knjiga.

Jedan od najčitatelja Fran Kokan
Najčitatelj u 2022. godini Petar Lukačin
Lorena Pintarić

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!