Djeca s teškoćama inspirirala su Slobodanku Martan na pisanje igrokaza koji promiču ljubav i radost

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na studijskom odjelu Narodne knjižnice „Petar Preradović“ jučer je predstavljena zbirka igrokaza „Dar najveći od svih“ koju potpisuje umirovljena bjelovarska nastavnica hrvatskog jezika Slobodanka Martan. U knjizi koju je izdala Sathya Sai međunarodna organizacija Hrvatske objavljeno je šest igrokaza koji promiču ljudske vrijednosti.

-Uvijek sam nešto pisala, kako se kod nas kaže, napreskokce. No, igrokaze sam počela pisati iz potrebe i s namjerom. Naime, kao djevojčica stanovala sam u Čehaićevoj ulici, današnjoj Jelačićevoj, i na putu do svoje II. osnovne škole prolazila sam pored V. osnovne. Bjelovarčani su tu školu tada zvali „specijalna škola“, a djecu s teškoćama koja su je pohađala „specijalcima“. O njima se nije puno govorilo, nitko nas nije upoznao s njima i ja sam se te djece plašila.  A nitko se ne bi trebao plašiti, niti zazirati od drugoga samo zato što je drugačiji. Jer, svi smo mi različiti, poput cvijeća na livadi. Upravo zbog toga livada i jest tako lijepa – ispričala je na promociji autorica Martan.

Potaknuta iskustvom iz djetinjstva, počela je pisati igrokaze o različitostima, ispravnom ponašanju i ljudskih vrlinama, ali i redovito odlaziti u V. osnovnu školu. I to ne sama, već sa svojim učenicima iz IV. osnovne škole, prijateljima i obitelji.

-Moji učenici bi za djecu iz V. osnovne držali predstave i tako se upoznavali s djecom njima. Prijateljice iz bjelovarskog Sathya Sai centra za njih su redovito pekle kolače, a u predstavama smo angažirali i svoju unučad te ih vodili sa sobom u posjete – priča Martan.

I to ne samo u V. osnovnu. Predstave Slobodanke Martan tijekom posljednjih nekoliko godina imali su priliku vidjeti mališani iz vrtića i škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, djeca iz Letovanića, sudionici različitih okupljanja u organizaciji Sathya Sai međunarodne organizacije i drugi.

Urednica zbirke „Dar najveći od svih“  Tina Gatalica i recenzentica dr.sc. Jasmina Božić istaknule su kako će knjiga Slobodanke Martan biti od velike koristi nastavnicima, odgojiteljima i drugim pedagoškim stručnjacima, s obzirom da u Hrvatskoj nema puno autora koji se bave ovom književnom formom. A ovo je već druga knjiga igrokaza Slobodanke Martan. Naime, prošle godine promovirala je svoju prvu zbirku „Gdje mi je nos mogao nestati“ koju je izdalo Bjelovarsko kazalište, u kojem autorica vodi lutkarsku skupinu za odrasle. Drugim riječima, u kratkom roku Slobodanka Martan izdala je čak dvije knjige koje će obradovati sve koji rade s djecom. A upravo su radovanje i radost tema koja se provlači kroz sve priče ove književnice.

-Dok radujemo druge, i mi se radujemo, a radost je posebna po tome što se množi dok se dijeli – zaključuje autorica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!