Praksa je pokazala: Bjelovarski mališani rado čitaju, a sada će kod doktora dobivati slikovnice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prvi maleni pacijenti bjelovarske pedijatrice Marije Čatipović dobili su slikovnicu „Bebe su super”. Riječ je o jednoj od ukupno četiri slikovnice koje će se dijeliti djeci u pedijatrijskom ambulantama u sklopu nacionalnog programa poticanja čitanja od najranije dobi Rođeni za čitanje. Ova prva namijenjena je djeci u dobi od oko šest mjeseci, Moj medo djeci u dobi od 18 mjeseci, Što sve danas moram napraviti dobivat će trogodišnjaci, a Sve mogu sam/sama djeca u dobi od 5 godina. Slikovnice će se dijeti u većini pedijatrijskih ambulanti u Hrvatskoj čime je Ministarstvo kulture i medija pokrilo uzraste od najranije dobi pa do polaska u školu. Također, u pripremi je niz aktivnosti podrške pedijatrijskim ordinacija s ciljem ranog poticanja čitanja.

Vrijeme za dijete

-Sada je stigla prva pošiljka slikovnica za djecu od šest mjeseci do godine i pol, a slijede i slikovnice za veću djecu. Ono što me posebno veseli je činjenica da je svoje pacijente uvijek u čekaonici nađem da čitaju. Nekada čitaju mame, a nekada oni sami listaju. Kako smo i ranije iz naše Dječje knjižnice u sklopu akcije Čitaj mi dobivali slikovnice, u čekaonici imamo lijepi fond koji se obnavlja svake godine. Djeca uživaju u čitanju, a to je neizmjerno važno. Naime, kako se ističe kroz kampanju Rođeni za čitanje, pravo na pismenost jedno od temeljnih ljudskih prava, no prema podacima UNESCO-ovog zavoda za statistiku trenutno je 773 milijuna mladih i odraslih koji ne znaju pisati ni čitati i 250 milijuna djece koji ne uspijevaju ostvariti osnovnu pismenost. U Hrvatskoj je, dakako, situacija bitno bolja, no važno je kontinuirano naglašavati kako je čitanje djetetu od najranije dobi jednako važno kao i briga o njegovim osnovnim potrebama. Razvojem predčitalačkih vještina i dispozicija u ranoj i predškolskoj dobi doprinosi se čitalačkoj pismenosti. Novija istraživanja pokazala su da bolja čitalačka pismenost znači veću vjerojatnost za nastavak školovanja do 21. godine života, da je čitalačka pismenost bolji od školskih ocjena pretkazivač profesionalne karijere. Također, ona pozitivno utječe na odnos prema studiranju, povezana je sa sklonošću cjeloživotnom učenju i sa sudjelovanjem u društvu i političkim djelovanjem. U konačnici, ona je važna za pojedinca, ali i za gospodarski rast zemlje. No ono što bih posebno naglasila je činjenica da je čitanje jako dobro za roditelje i djecu jer je vrijeme koje provedemo čitajući vrijeme koje ćemo sigurno posvetiti djetetu u ovom užurbanom svijetu. To je jako dobro i jako poželjno – naglasila je pedijatrica Čatipović.

10 godina kampanje Čitaj mi

Da je čitanje mališanima neizmjerno važno, roditelji su imali priliku naučiti kroz jednu drugu kampanju, a riječ je o svim dobro poznatoj kampanji Čitaj mi koja je ove godine proslavila deset godina svog postojanja i širenja. Od samog njezinog početka, u nju su uključeni različiti stručnjaci koji se bave promicanjem čitanja od najranije dobi.
– Naši rezultati su zaista dobri. Nakon 10 godina koliko traje, kampanja Čitaj mi na različiti poljima promiče čitanje od najranije dobi – od edukacije roditelja u školama, vrtićima, knjižnicama, pedijatrijskim ambulantama…
Upravo nam je cilj educirati roditelje koliko je potrebno i važno čitanje od najranije dobi, što ono znači za dijete, što ono razvija kod djeteta, a tu je i sam poziv da dođu u Igraonicu Dječjeg odjela bjelovarske Narodne knjižnice Petar Preradović gdje više od 20 godina imamo Igraonicu za bebe od rođenja do tri godine. Na svu sreću, važnost čitanja je prepoznalo i Ministarstvo koje je sad pokrenulo nacionalni program poticanja čitanja Rođeni za čitanje. Žao mi je što nije upravo kampanja Čitaj mi uzeta kao baza i pretvorena u nacionalni program, no mi ćemo se razvijati i dalje. Važno je da su sada pedijatri u potpunosti uključeni, a vjerujem da ih je upravo kampanja Čitaj mi pripremila na to. Naime, mi smo odlazimo u bolnice, pedijatrijske ordinacije te kroz akciju „Čitam, dam, sretan sam” prikupljamo slikovnice i knjige koje su naši korisnici prerasli i opremamo pedijatrijske čekaonice, zubarije i slično. Drago mi je što ta suradnja postoji – istaknula je bjelovarska knjižničarska Snježana Berak koja je još jednom na Potpornoj grupi za dojenje u pedijatrijskoj ambulanti doktorice Čatipović majkama pojasnila zašto je važno čitanje od najranije dobi. Kako je naglasila, ne postoje bebe premalene za čitanje. 


– Ja uvijek kažem mamama da djetetu čitaju na glas kako bi dijete moglo raspoznati njezin glas kad čita, kada mu se obraća zbog maženja, a kada je dijete napravilo nešto što nije smjelo. Isto tako, da raspozna kada mama razgovara s nekim drugim, kada razgovara s njim, a kada čita jer to čitanje ima jedan sasvim drugačiji ton i tijek. Roditeljima sugeriramo da nikada nije prerano za čitanje. Stavite dijete u krilo, listajte mu slikovnicu, pokazujte mu, obraćajte, tražite od njega da sudjeluje – savjetuje knjižničarka Berak.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!