TUPŠ-ovci u Makedoniji predstavili hrvatsku nematerijalnu kulturnu baštinu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U sklopu projekta “Održivost nematerijalne kulturne baštine moga kraja” učenici i nastavnici Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar boravili su u Kumanovu u Sjevernoj Makedoniji. Ondje su ih ugostili domaćini iz Gimnazije Goce Delčev.
Kako i samo ime projekta govori, glavni zadatak je bio međusobno upoznavanje i predstavljanje nematerijalne kulturne baštine zavičaja učenika. Učenici su samostalno osmislili načine kojima pridonijeti održivosti nematerijalne kulturne baštine svog zavičaja i proveli svoja istraživanja u praksi.
– Tijekom svog boravka, učenici su predstavili svoju nematerijalnu baštinu, tradicionalno glazbalo dude, narodne nošnje koje su posuđene od nastavnika Igora Grgića i KUD Palična Severin. Također, otplesali su nijemo kolo te isto naučili svoje domaćine. Domaćini su naše učenike naučili plesati njihovo tradicionalno pajduško kolo. Također, organizirali su posjet Zebrnjaku, crkvi sv. Đorđa s prekrasnim mozaicima, Kuklicu te su na taj način povezali našu nematerijalnu baštinu jer je i na području Hrvatske poznata legenda o kamenim svatovima. Osim toga, učenici su u Skoplju posjetili zajednicu Hrvata i razgovarali o njihovom djelovanju, članovima, problemima s kojima se susreću – kažu iz TUPŠ-a.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!