Predstavljena prva profesionalna biografija legendarnog Đoleta Balaševića

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na Studijskom odjelu Narodne knjižnice „Petar Preradović“ u srijedu je održana promocija knjige Panonski admiral: emocionalni vodič kroz diskografiju Đorđa Balaševića koju potpisuje poznati srpski novinar Ivan Ivačković. Riječ je o profesionalnoj biografiji jednog od najvećih pjesnika koji je stvarao na ovim prostorima. Osim kao glazbenik, ostat će upamćen kao veliki pacifist i jedna od rijetkih osoba iz javnog života Srbije koja se devedesetih godina otvoreno suprotstavila Miloševićevom režimu. Njegove pjesme, kao poruke mira, i u ratna vremena u svim zemljama bivše Jugoslavije spajale su ljude koji su dijelili njegove životne vrijednosti i stavove.

Ivan Ivačković, koji je Balaševića dobro poznavao, na bjelovarskoj promociji je otkrio kako je knjigu počeo pisati još za pjesnikova života, no nakon njegove smrti odustao je od toga projekta. Ipak, na nagovor Balaševićeve prijateljice, kume i suradnice Bilje Krstić, nastavio je raditi na rukopisu, što je rezultiralo prvom knjigom o Balaševićevom stvaralaštvu.

Uz autora, na predstavljanju je bio i urednik knjige Dušan Vesić, susret je moderirao Siniša Krpan, a Balaševićevu pjesmu Stari laloški vals recitirala je učenica Medicinske škole Bjelovar Dorja Martan.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!