Dođite na predstavljanje knjige ‘Kaleidoskop života: stanovništvo župe Čazma u 19. stoljeću’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Narodnoj knjižnici ‘Petar Preradović’ u Bjelovaru u ponedjeljak (5. lipnja, 18 sati) održat će se promocija knjige ˝Kaleidoskop života: stanovništvo župe Čazma u 19. stoljeću˝ povodom Međunarodnog dana arhiva.

Knjiga je rad povjesničara Jure Bijelića temeljen na istraživanju matičnih knjiga krštenih župe Čazma. Radi se o opsežnom djelu koje će nam približiti demografske aspekte župe Čazma u razdoblju od 1791. do 1910. godine.

U prvom dijelu knjige autor donosi pregled i detaljnu analizu stanovništva Čazme do početka 20. stoljeća, dok u drugom dijelu donosi tablične prijepise upisa svih krštenika po prezimenima. Ovo će djelo biti zanimljivo istraživačima povjesničarima, filolozima, etnolozima, sociolozima i demografima, ali i stanovnicima Čazme koji će iz prijepisa matičnih knjiga moći rekonstruirati obiteljsku prošlost te na taj način osnažiti pripadnost svom zavičaju i kulturi.

Promocija će se održati u organizaciji Državnog arhiva u Bjelovaru i Narodne knjižnice “Petar Preradović” u Bjelovaru, a u predstavljanju će sudjelovati autor Juro Bijelić, povjesničarka i knjižničarka Sunčica Markanović te Martina Krivić Lekić u ime nakladnika, Državnog arhiva u Bjelovaru.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!