U Bjelovaru otvorena izložba posvećena glazbenom velikanu Ivanu Barešiću

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Državni arhiv u Bjelovaru danas je obilježio Međunarodni dan arhiva 9. lipnja koji je ujedno i dan osnivanja Međunarodnog arhivskog vijeća. Ove godine obilježava se 75 godina od osnutka Međunarodnog arhivskog vijeća pod pokroviteljstvom UNESCOa kojemu je cilj promocija korištenja i zaštite arhivskog gradiva i same arhivske djelatnosti u svijetu.

Dan arhiva pomalo prerasta u tjedan arhiva jer oko tog 9. lipnja arhivi u Hrvatskoj i svijetu organiziraju tematske radionice, izložbe, predstavljaju svoja nova izdanja, gradivo koje čuvaju u svojim spremištima, a sve u svrhu promicanja važnosti očuvanja pisane kulturne baštine.

Ovogodišnji dan arhiva u Hrvatskoj se održava pod zajedničkom temom – zvuci, slike i književna riječ u arhivima. Državni arhiv u Bjelovaru priredio je izložbu o jednom pomalo zaboravljenom bjelovarskom velikanu Ivanu Barešiću. Njegova glazbena ostavština izašla je na vidjelo nakon što je HORKUD Golub predao svoje arhivsko gradivo, a arhivisti Državnog arhiva u Bjelovaru oblikovali su arhivske cjeline i vrednovali gradivo.

Ivan Barešić bio je samouki glazbenik te je sa samo 20 godina počeo samostalno skladati za tamburaški zbor koji je vodio te 1910. godine. Bio je iznimno aktivan u gotovo svim glazbenim društvima u Bjelovaru, a u skladanju ga nije omelo ni ratno zarobljeništvo u Rusiji gdje se našao tijekom 1. svjetskog rata. Ova izložba prikazuje samo djelić njegova rada i glazbene ostavštine no nadamo se da će biti dovoljan poticaj za daljnje istraživanje Barešićevog stvaralaštva i tamburaškog sustava štimanja tamburice koji je osmislio.

Državni arhiv u Bjelovaru zahvalio je HORKUDu Golub na materijalima koje su ustupili za ovu izložbu i višoj kustosici Gradskog muzeja Bjelovar Silviji Sitti koja je pomogla u organiziranju i popisivanju partitura za tamburaški zbor.

Izložba ostaje otvorena do 30. lipnja, a nakon toga ju možete pogledati kao virtualnu izložbu na mrežnim stranicama arhiva www.dabj.hr .


PODIJELI S PRIJATELJIMA!