Završava županijski projekt koji je probudio ljubav za STEM kod gotovo 2 tisuće djece

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Službeno je završio EU projekt Bjelovarski robotički centar. Ukupno vrijedan gotovo 288.721,65 eura financiran je iz Državnog proračuna (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%) i značajno je popularizirao STEM na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Bjelovarski robotički centar je ispunio svoja očekivanja. Kroz njega je prošlo nekoliko desetaka učitelja koji su sada vrhunski osposobljeni, ali prošlo je i oko 2 tisuće učenika koji su kroz radionice svladali svoje zadatke. Imali su prilike učiti programiranje od Microbita do humanoidnog robota. Pored normalnih stvari, programirali su i let dronova. Projekt službeno završava, sve europske aktivnost smo ispunili, ali održivost našeg projekta je pet godina, a u planu je u tom periodu organizirati Centar izvrsnosti iz robotike kako bi se te aktivnosti dalje nastavile – kaže Branko Raičković, predsjednik Udruge informatičara Bjelovarsko-bilogorske županije.

Kroz projekt, snage su udružili s partnerima, Četvrtom osnovnom školom Bjelovar i Veleučilištem u Bjelovaru na brojnim radionicama i predavanjima. Zoran Vrhovski, prodekan za nastavu na VUB-u, siguran je da je Bjelovarski robotički centar tek početna točka u učenju STEM-a na području županije.

– Zadovoljni smo projektom, Robotički centar je super opremljen i djeca su uživala. Mi smo u sklopu projekta održavali predavanje i nekoliko radionica, sudjelovali smo u aktivnostima u kojima smo predstavljali svoj rad. Centar izvrsnosti bio bi odličan, vjerujem da će se mnogo djece opredijeliti za STEM područje, ići će u tehničke škole i gimnazije, a mi se nadamo da će oni onda doći kod nas studirati – poručuje Vrhovski.

Nikola Margetić, ravnatelj Četvrte osnovne škole Bjelovar zahvalan je Udruzi i profesoru Raičkoviću na svom radu kojem su doprinijeli i razvoju te škole.

– Ta oprema koju nam ostavljaju će biti značajna za danji razvoj robotike. Ja sam se iznenadio koliko su djeca jako zainteresirana, jer se velik broj djece iz središnje Hrvatske okupljao u protekle dvije godine, radnim danima i subotama, u našoj školi. Stvarno sam oduševljen. Želimo da se ovo nastavi i dalje, Branko je pun potencijala, žao mi je što se to nije i ranije pokrenulo. On se dokazao i ranije u svom području, siguran sam da će nastaviti i dalje, a ja ću biti podrška – kazao je ravnatelj.

Pročelnica upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje Bjelovarsko-bilogorske županije Andrea Prugovečki Klepac napominje kako joj se sviđa ideja razvoja Centra izvrsnosti iz robotike, ali o provedbi treba dobro razmisliti.

-Svakako je STEM područje budućnost, svjedoci smo u kom smjeru se društvo razvija. STEM, robotika i tehničke znanosti ne mogu se prestati razvijati, a mi moramo na tome raditi, pomoći opremati škole i Udruge. Financiramo Zajednicu tehničke kulture u županiji, njihov redoviti rad i rad s darovitima. Mi o centrima izvrsnosti razmišljamo, ali u drugačijem obliku nego prije. Želimo rad usmjeriti na više ispostava, moramo osmisliti kako to ostvariti i osigurati sredstva za provedbu – poručuje pročelnica.

 

Članak je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge informatičara Bjelovarsko-bilogorske županije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!