Ljetno kino: U bjelovarski boho park stižu fantastični filmovi! Evo programa…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Članovi bjelovarske Udruge za promicanje kulture DOKUart i ovog su ljeta za svoje sugrađane pripremili brojna filmska uzbuđenja.

Već šestu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program Filmodrom ljetno kino Udruge DOKUart, a u sklopu ovogodišnjeg Ljetnog kina na rasporedu je osam filmova sa svih strana svijeta.

-Filmovi koji će se prikazati na velikom platnu dolaze iz Norveške, Švedske, Španjolske i Italije, ali i iz nekih egzotičnih zemalja poput Tunisa ili Japana, a redom je riječ o filmovima nagrađivanim na najuglednijim svjetskim festivalima, priznanjima za izvrsnost u svojoj državi i s nominacijama za najvažniju filmsku nagradu Oscar – kaže Stjepko Gambiroža, voditelj Ljetnog kina.

Ljetno kino kreće u srijedu, 5. srpnja u 21 sat, a program otvara norveška crna komedija «Bolesnica». Radikalna je to satira koja se na do sada neviđen način ismijava iz potrebe ljudi da privlače pažnju, a glavna protagonistica izabrat će ekstreman način kako doći do pozornosti.

U nedjelju, 9. srpnja na programu je apsolutni laureat u izboru za najbolji europski film 2022. godine. «Trokut tuge» je Šveđaninu Rubenu Östlundu donio i drugu Zlatnu palmu u Cannesu i prvu nominaciju za Oscara za najboljeg režisera, a hrvatski glumac Zlatko Burić za ulogu ruskog oligarha zaslužio je priznanje za europskog glumca godine.

-Iz programa izdvajamo i španjolsku dramu «Alcarras» koja je prošle godine osvojila Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu. Odlična triler – drama «Zvijeri» Rodriga Sorogoyena čiji smo raniji film «Kralj» također gledali u ljetnom kinu, trijumfirala je u izboru za najbolji španjolski film godine. Tuniška misteriozna drama «Čovjek koji je prodao svoju kožu» također se može pohvaliti nominacijom za Oscara u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja, a bjelovarska publika i ove godine će među prvima u Hrvatskoj imati priliku pogledati filmove s nedavno održanog Festivala mediteranskog filma Split – ističe Gambiroža.

U sklopu Filmodrom ljetnog kina prikazat će se ukupno osam igranih filmova i to na već dobro poznatom mjestu odnosno na filmskom platnu u Boho parku srijedom i nedjeljom tijekom srpnja i kolovoza. Sve projekcije su na rasporedu u 21 sat, ulaz je besplatan, a u slučaju lošeg vremena projekcija se odgađa za neki drugi termin o čemu će publika biti obaviještena putem Facebook stranice Udruge DOKUart.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!