Bjelovarski paviljon u zelenim bojama kao znak podrške oboljelima od gastroshize

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Uz Dan svjesnosti o gastroshizi bjelovarski paviljon večeras će zasjati u zelenoj boji. Taj dan obilježava se svake godine 30. srpnja diljem svijeta, a Grad Bjelovar je jedan među 32 grada u Hrvatskoj koji će dati podršku oboljelima od te bolesti kao i njihovim bližnjima.

Inače, Gastroshiza je ispadanje trbušnih organa kroz defekt trbušne stijenke, obično s desne strane hvatišta pupkovine. Kod gastroshize, za razliku od omfalokele, ne postoji opna koja obuhvaća crijeva, koja su napadno edematozna i eritematozna i često prekrivena slojem fibrina. Ovi nalazi ukazuju na dugotrajnu upalu zbog neposredne izloženosti crijeva plodovoj vodi, odnosno na kemijski peritonitis. Djeca s gastroshizom pokazuju nisku incidenciju pridruženih anomalija, osim malrotacije. Kirurški zahvat je sličan onom kod omfalokele. Često je potrebno nekoliko tjedana da se uspostavi funkcija probavnog sustava i dijete može hraniti na usta, djeca imaju dugotrajne poteškoće uzrokovane poremećenom pokretljivošću crijeva.

Svi oni koji se žele bolje informirati, mogu posjetiti službenu internetsku stranicu organizacije The Global Gastroschisis Foundation: https://averysangels.org

Gradski paviljon zelenim će bojama biti osvjetljen od 20 do 22 sata.

FOTO: Grad Bjelovar


PODIJELI S PRIJATELJIMA!