[VIDEO] Bjelovarčani koji su dali živote za domovinu bili su inspiracija za pjesmu koja slavi mir i slobodu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na prijedlog legendarnih pripadnika Specijalne policije ‘Omege’, Bjelovarčanin Marijan Javurek napisao je tekst pjesme ‘Spomen’ koju je aranžirao Toni Eterović, a otpjevao Đani Stipaničev. 

Ova emotivna pjesma posvećena je poginulim pripadnicima ‘Omege’ i svim hrvatskim braniteljima koji su život dali za domovinu. Portal Klikni.hr i Alfa radio uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti ekskluzivno predstavljaju pjesmu ‘Spomen’, zatim video isječak iz spota, a ujedno donosimo i razgovor s tvorcima ove pjesme koja je nastala u Bjelovaru. 

 

Razgovarali smo s Mariom Đurakom, predsjednikom Udruge specijalne policije ‘Omege’. 

-Imao sam prvo ideju da se napravi himna za Specijalnu policiju ‘Omege’. Došao sam kod Marijana Javureka s tom idejom, razgovarali smo i o velikoj tragediji koja je zadesila Omege, poginulo je šest momaka, a njih pet nije bilo oženjeno. Za vrijeme razgovora o našem ratnom putu i svemu što smo prošli Marijan je zapisivao neke svoje bilješke i već drugi dan me nazvao i rekao da nećemo raditi borbenu pjesmu već da ćemo napisati pjesmu u spomen na naših šest poginulih momaka, ali i za sve druge dečke diljem Hrvatske koji su dali živote za našu domovinu – kazao je Mario Đurak i nastavlja. 

-Marijan je napisao pjesmu i mi smo bili oduševljeni tekstom. Zatim je tekst poslao Toniju Eteroviću, bjelovarskom zetu, poznatom aranžeru i direktoru festivala šansone u Šibeniku koji je također bio oduševljen i koji je rekao – ja imam čovjeka koji će to otpjevati. Pjesmu je otpjevao Đani Stipaničev i mislim da tko god ovu pjesmu čuje, suze samo idu – kazao je Đurak te je dodao da je snimljen i spot za pjesmu koji je režirao Tibor Javurek i Too cool produkcija, a koji će biti predstavljen za Dan Grada Bjelovara. 

 

Razgovarali smo i s Marijanom Javurekom,  tekstopiscem pjesme ‘Spomen’.

-Iako sam radio već dosta tekstova, pisanje ove pjesme je bilo vrlo emotivno iskustvo jer sam i sam dragovoljac Domovinskog rata. Nakon 30 godina od rata imati još toliko naboja u sebi da izrodiš jednu takvu priču… Mogu reći da sam baš zadovoljan sam sa sobom. Prošao sam rat i bio sam sa svim tim dečkima na ratištu tako da sam jako emotivno vezan za sve to i kada mi se Mario obratio, rekao sam da ću napisati pjesmu, ali neće biti pucanja i nećemo raditi pjesmu o pojedincu nego ćemo raditi pjesmu mira i slavljenja naše slobode. Želio sam i da se u toj pjesmu može svatko pronaći, ne samo članovi Omege, već svi koji su proživjeli rat – kazao je Javurek.

Ovaj tekst je sufinanciran od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!