U bjelovarski Arhiv stiglo je pravo blago, uključujući i recept za životni eliksir!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pravo povijesno blago stiglo je ovoga tjedna u bjelovarski Državni arhiv. Vladimir Grdinić, jedan od najpoznatijih farmaceuta i analitičkih kemičara u Hrvatskoj odlučio je svome rodnom gradu pokloniti vrijednu građu koja se odnosi na zanimljivu i bogatu povijest ljekarništva u Bjelovaru. Iako od početka studija živi u Zagrebu, često se vraćao u Bjelovar te je je marljivo skupljao sve vezano uz svoju struku. Sada je to odlučio vratiti svome gradu.

Jedinstveni proizvod

-Godinama skupljam građu o farmaciji, ne samo iz Bjelovara, i do sada sam prikupio popriličnu zbirku. Kad je riječ o građi vezanoj uz Bjelovar, velike zasluge pripadaju mojoj mladoj kolegici Maji Pavlović kojoj sam na fakultetu bio mentor, a tema diplomskog rada bila joj je vezana uz povijest ljekarništva u Bjelovaru. Prilikom istraživanja za diplomski, onda je došla do vrijednih materijala koji su kasnije ostali kod mene – ispričao nam je Vladimir Grdinić.

U pomno označenim fasciklima i računalnim datotekama koje su stigle u bjelovarskih Arhiv nalazi se mnoštvo vrijednih dokumenata i drugih predmeta – od fotografija iz nekadašnjih bjelovarskih ljekarni, preko osobnih dokumenata ljekarnika, sve do recepata za razne medikamente.

-Pronašli smo tako, među ostalim, recept za Životni eliksir koji je osmislio ljekarnik Koloman German koji je vodio poznatu bjelovarsku ljekarnu „K crnom orlu“. On je početkom prošlog stoljeća recept za svoj eliksir patentirao i on se prodavao, ne samo u Bjelovaru, već i u drugim gradovima – otkriva nam Martina Krivić Lekić, ravnateljica bjelovarskog Državnog arhiva.

Dodaje kako je građa koju je Arhivu odlučio darovati gospodin Grdinić vrlo vrijedna, a riječ je tek  dijelu njegove bogate zbirke. Dio materijala koji je skupljao čitav život već je donirao JGL-ovom Muzeju farmacije u Rijeci. A baš takav muzej trebao je imati – Bjelovar!

Nesuđeni muzej

-Prije nekoliko godina rodila se ideja da baš u Bjelovaru uredimo jedan takav muzej. Već je pronađen i prostor koji se trebao urediti, no na kraju je on prenamijenjen i od muzeja nije bilo ništa – priča nam Grdinić koji je nakon toga dio građe poklonio riječkom muzeju.

Nada se da će ono što je ovoga tjedna putem posrednice, magistre Željke Barlović Ferenčak, predao arhivu biti očuvano za generacije koje dolaze.

-Imam povjerenja u ravnateljicu Arhiva kojoj je stalo da se ovakva građa sačuva i koja prepoznaje njezinu vrijednost – kaže Vladimir Grdinić.

U novoj zgradi Državnog arhiva, čija izgradnja počinje ove jeseni, bit će mjesta i za izložbene postave, tako da će i vrijedna ostavština ovog uglednog stručnjaka farmacije biti prezentirana i široj javnosti. Jer, materijali koje je skupio ne svjedoče samo o povijesti ljekarništva, već i o povijesti samoga grada.

Osim onih koji se odnose na njegovu struku, u zbirkama Vladimir Grdinića ima zanimljivih povijesnih materijala i s drugih područja.

-Povijest me zanima pa sam skupio dosta toga. Recimo, materijale o Vojnoj krajini. Neki moji preci bili su krajišnici, a doma smo čak godinama i čuvali jednu vojnu uniformu iz toga doba. No, nakon Drugu svjetskog rata nam ju je zaplijenila OZNA. Zanimljivo je i to da je moj otac kratko vrijeme bio gradonačelnik Bjelovara uoči Drugog svjetskog rata – otkriva zanimljive detalje naš sugovornik koji je vrlo svestran. Tijekom života napisao je preko 40 stručnih knjiga i znanstvenih članaka, pripremio čitav niz izložbi, a s ponosom ističe i kako je u školskim danima napisao i jednu dramsku igru.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!