Bravo! Evo kako je bjelovarska knjižnica nabavila novi bibliobus

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Narodnoj knjižnici ‘Petar Preradović’ održana je završna konferencija projekta Moja putujuća knjižnica čiji je nositelj upravo Narodna knjižnica ‘Petar Preradović’ uz partnera, a to je Grad Bjelovar. 

Ravnateljica Vjeruška Štivić predstavila je navedeni projekt kojim je nabavljen novi bibliobus. 

-Knjižnica je 16. rujna 2021. godine sklopila ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2014.-2020. za dvogodišnji projekt Moja putujuća knjižnica u vrijednosti 250.174,53 eura. Sredstva za projekt su osigurana putem javnog poziva Ministarstva kulture i medija RH Čitanjem do uključivog društva i Europskog socijalnog fonda u omjeru 20:80 posto – rekla je ravnateljica Štivić i dodaje da je u posljednje dvije godine Narodna knjižnica Petar Preradović prošla dugi put od javne nabave do preuzimanja novog vozila i njegovog stavljanja u pogon. 

-Novo je vozilo omogućilo veći broj dana provedenih na terenu, a otvorena su i tri nova bibliobusna stajališta u dječjim vrtićima u Velikom Trojstvu i Gudovcu te igraonici općine Velika Pisanica – kazala je ravnateljica Vjeruška Štivić. 

Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić kazao je da je svi možemo biti ponosni na bjelovarsku knjižnicu. 

-Upravo je ovaj bibliobus jedan od ciljeva, da i djeci i starijima u ruralnim područjima bude dostupna jedna putujuća knjižnica koja zasigurno ima jako puno efekta i doprinosi razvoju djece u ruralnim sredinama. Grad Bjelovar je okrenut europskim i nacionalnim fondovima, tim više i ova inicijativa knjižnice koja je naišla na plodno tlo s bespovratnim sredstvima koja je dobila i gdje je uložen silan trud i rad djelatnika gradske knjižnice zajedno s partnerima samo mogu reći hvala vam na tome i hvala na suradnji – kazao je zamjenik gradonačelnika Igor  Brajdić.

Voditeljica bibliobusne službe je Dražena Rajsz. 

-Naš bibliobus ima stajališta u gradu Bjelovaru, a u preostala četiri grada Bjelovarsko-bilogorske županije nemamo stajališta. Razlog tome je što gradovi Čazma, Daruvar, Garešnica i Grubišno Polje imaju svoje stacionirane knjižnice. Od ukupno 18 općina na području BBŽ, Bibliobus nema još stajališta u šest općina, a to su Berek, Dežanovac, Đulovac, Hercegovac, Končanica i Sirač. Tu se vidi da još uvijek imamo prostora i puno posla na uvođenju novih stajališta i nadam se da ćemo uspjeti ostvariti još koju suradnju. Naš bibliobus posjećuje u gradu Bjelovaru 18 stajališta, a u okolnim općinama 28 – kazala je Rajsz i nastavlja

-Novo vozilo stiglo je u svibnju, ali su sa starim vozilom završili pedagošku godinu zbog fonda koji se nalazi u njemu. Istovremeno su punili novo vozilo i s njim krenuli na teren već u lipnju na stajališta u vrtićima i u zatvoru. Sada je potpuno napunjen raznovrsnom građom koja će se kontinuirano mijenjati na način da se knjige posuđuju, dio povrata ostaje u vozilu, a dio se zamijeni u spremištu, već prema potrebama na terenu – pojasnila je Rajsz i dodaje da kako su se tehnološka rješenja jako promijenila u zadnjih 20 godina, vožnja u novom vozilu neusporediva je sa starim gdje se katkad događalo da su morali odabrati hoće li imati svjetlo u busu ili grijanje.

Administratorica ovog projekta je Ines Bobinac. 

-Projekt se sastojao od nabave novog vozila Bibliobusne službe te su se provodile tri aktivnosti na stajalištima Bibliobusa – “Teta, pročitaj i moju!” u vrtićima, “Otputujmo u priču” u područnim školama i “Učimo zajedno od 3 do 103!”, dvojni program za predškolce te za osobe starije od 54 godine za koje su organizirane informatičke radionice. Radionice su se počele provoditi od travnja 2022. pa do lipnja 2023. sa završetkom školske godine. Ukupno je provedena 21 radionica  – rekla je Bobinac i dodaje da je u njima sudjelovalo 47 djece i 25 odraslih.

– Suradnja je ostvarena s Dječjim vrtićem u Gudovcu, Dječjim vrtićem Palčica u Rovišću, Područnom školom Lasovac, Područnom školom Stara Ploščica, Općinom Veliko Trojstvo i Općinom Šandrovac u kojima su provedene informatičke radionice – kazala je administratorica projekta Bobinac. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!