Krenuo je program kojim se želi povećati broj udomitelja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Udruga za podršku i poticanje zajedništva Hrvatska pomaže u svibnju je prijavila projektni prijedlog Obitelj za sve, koji je pozitivno ocijenjen, pa sada kreće s provedbom trogodišnjeg programa “Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga” u kojem je glavni cilj promicati i razvijati udomiteljstvo djece. Za prvu godinu projekta Udruga je povukla 25 tisuća eura od nadležnog Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

– Održat ćemo edukaciju za stručnjake, koje će osnažiti rad s udomiteljskom obiteljima i djecom. Imat ćemo edukaciju za djecu koje će biti usmjerene na poboljšanje njihove socijalne uključenosti i empatije, a održat će se i skup svih udomitelja, stručnih radnika i djece kako bi razmijenili svoja iskustva – pojašnjava voditeljica projekta Kristina Smiljčić koja napominje da prva godina projekta traje do 31. svibnja 2024.

Daniela Popović, Ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad-Područni ured Bjelovar kaže kako je glavni cilj ovog projekta povećati broj udomitelja na području županije, jer aktualna situacija i nije pretjerano optimistična.

-Stanje nije alarmantno, ali je zabrinjavajuće. Kada se pisao projekt, u travnju, bilo je 28 udomiteljskih obitelji u našoj županiji, s jučerašnjim danom imamo 22. Posvojitelja je također vrlo malo. Mi očekujemo da ćemo više popularizirati udomiteljstvo i da ćemo imati više takvih osoba i obitelji jer to je plemenito zanimanje u kojem svi pružamo dovoljno stručne podrške. Cilj je da djeci bude sve bolje, da se dobro osjećaju – kaže Popović koja ističe kako je sve veći broj izdvajanja djece iz obitelji i kako čitava Hrvatska vapi za većim brojem udomitelja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!