Galerija ‘Barutana 1991’ pripremila posebni program za Dan Grada. Evo detalja…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Galerija “Barutana 1991.” uoči Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja pripremila je sljedeći program:

U četvrtak 28. rujna, nakon otkrivanja spomenika Siniši Paunoviću, na Spomen području “Barutana 1991.”, u Galeriji “Barutana 1991.” bit će predstavljena maketa Skladišta ratnih rezervi Bedenik, postavljena u spomen sobi Galerije. Maketa je izrađena u u suradnji s Hrvatskom udrugom vojnih minijaturista – IPMS Croatia i Hrvatske zajednice tehničke kulture. Molimo medije da poprate ovaj događaj, napose jer se radi o vrlo izazovnom projektu koji traje gotovo godinu dana, a koji će zasigurno biti zanimljiv mlađim naraštajima. Spomen soba, uz spomenute makete, sadrži povjesnicu s opisanim događajima 29. rujna, fotografije hrvatskih branitelja poginulih 29. rujna u skladištu “Bedenik” te virtualni prikaz skladišta ratnih rezervi i događaja 29. rujna u krugu skladišta.

U petak, 29. rujna, Galerija “Barutana 1991.” održava dan otvorenih vrata, a otvoreni smo za posjetitelje od 10 do 20 sati. U isto vrijeme bit će otvorena i vozila na postavu na otvorenom koje će, uz stručno vodstvo, moći obići svi posjetitelji te zaviriti u unutrašnjost, što nije česta prilika. Veseli nas što je najavljeno sudjelovanje učenika bjelovarskih škola u Mimohodu pobjednika i pozivamo ih da nas posjete.

U utorak, 3. listopada održat će se konferencija za medije ispred revitaliziranog vozila TOP 1 iz Kusonja, a koje će na postav na otvorenom biti postavljeno uoči Dana Grada Bjelovara i Dana Bjelovarskih branitelja. Vozilo će pod policijskom pratnjom biti prevezeno od poduzeća Ma-PA do postava na otvorenom Galerije “Barutana 1991.” u srijedu u 18 sati što će zasigurno biti zanimljivo javnosti. O konferenciji za medije bit ćete obaviješteni službeno od strane Grada Bjelovara. Podsjećamo, inicijativa za obnovom vozila pokrenuta je 2015. godine, a 2022. Grad Pakrac je ustupio ostatke vozila Društvu za očuvanje hrvatske vojne tradicije. Projektom “TOP 1” financiranog sredstvima Grada Bjelovara izvedena je cjelokupna revitalizacija vozila u kojoj su sudjelovali Ivica Širac, sudionik Domovinskog rata i majstor u Tvornici oklopa Prekopakra u kojoj je vozilo i izrađeno, te pripadnici A satnije okupljeni u Klub veterana, napose hrvatski branitelj i pripadnik A satnije Perica Drmić. Uz revitalizirano vozilo bit će izloženi i izvorni ostaci, a u listopadu nas očekuje postavljanje interaktivnog totema koji će prikazivati povjesnicu događaja u Kusonjama, financiranog sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Galerija “Barutana 1991.” uoči Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja radit će u uredovno radno vrijeme u četvrtak i subotu od 13 do 20 sati, a u petak 29. rujna, kako smo naveli, izvanredno od 10 do 20 sati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!