Gimnazijalci iz Sjeverne Makedonije posjetili Bjelovar. Domaćini im bili učenici Turističko-ugostiteljske škole…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zahvaljujući Erasmus+ projektu „Long Live Cultural Diversity!“ te projektu Ministarstva znanosti i obrazovanja „Održivost nematerijalne kulturne baštine, Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar potpisala je prošle školske godine ugovor o međunarodnoj suradnji sa SOU Gimnazijom Goce Delčev iz Kumanova u Sjevernoj Makedoniji.

U razdoblju od 18. do 22. rujna škola je bila domaćin prve razmjene upravo u sklopu međunarodne suradnje škola. U posjet su došli dragi gosti i prijatelji iz Kumanova: nastavice Aleksandra Manevska i Elena Manevska Stanojkovska te učenici Ana Bojkovska, Melani Maksimovska, Melanija Marković, Dora Dimovska i Nikola Vasiljevski. Učenici Iris Jurković, Hana Kasalo, Marija Kapelac, Elizabeta Kovačević i Martin Kržak bili su domaćini učenicima iz Kumanova. Prvi dan započeo je zanimljivim radionicama – jednu je održala nastavnica Nikolina Marinić iz Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar (Procesna drama na temu multikulturalnosti), a drugu, o Esperantu, gospodin Pleadin iz Dokumentacijskog esperantskog centra u Đurđevcu – naveli su iz Turističko-ugostiteljske škole i dodaju.

-Utorak su učenici i nastavnici proveli u zanimljivom obilasku Bjelovara: “Bjelovarska šetnja-potraga za blagom u proširenoj stvarnosti”. Treći dan organiziran je posjet Đurđevcu u kojem su gosti obišli utvrdu Stari grad, Muzej grada Đurđevca, Hrvatsku Saharu i Đurđevačke pijeske, a imali smo priliku vidjeti uprizorenje legende o Picokima.
U četvrtak je organiziran izlet vlakom u Zagreb, a učenici Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole pripremili su obilazak grada za goste. U slobodno vrijeme su svi sudionici samostalno istraživali grad. Ovaj oblik suradnje među školama dodatno potiče interes učenika za sudjelovanjem u dodatnim aktivnostima i s veseljem očekuju nove posjete i putovanja. Uzvratni susret učenika i nastavnika Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar planira se ostvariti ili na proljeće ili ranu jesen 2024. – naveli su iz Turističko-ugostiteljske škole.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!