[FOTO] Nastavnice Turističko-ugostiteljske škole provele šest dana na Islandu: ‘Stekle smo nova znanja i iskustva’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nastavnice Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar Rajka Marković i Ana Špoljar sudjelovale su, unutar Erasmus+ projekta “Idemo dalje!”, na tečaju “Special needs and inclusive education” čiji je organizator Smart Teachers Play More, a tečaj se održavao u Reykjaviku na Islandu.

Prvi dan, nastavnice su se registrirale, a domaćini su održali predstavljanje svoje organizacije.

Drugi dan tečaja, nastavnice su sudjelovale na dvije radionice: “Teacher, educator, superhero – it begins with you” i “Wellbeing and practical activities to further support challenges and areas of growth as a person and as practicioner”. U poslijepodnevnim satima, za sudionike su organizirali posjet Plavoj laguni (Blue lagoon).

Treći dan boravka na Islandu nastavnice su sudjelovale u radionici “The inclusive classroom” te su sudjelovale u organiziranom obilasku Reykjavika.

Četvrti dan tečaja predviđen je za obilazak škole. Nastavnice su posjetile školu Helgafellsskóli u mjestu Mosfellsbær koja nudi obrazovanje od vrtića do niže srednje škole. Škola ima 505 učenika i 90 nastavnika. Imaju vlastiti staklenik gdje učenici svih uzrasta rade na uzgoju biljaka, imaju prostore za igru (stolni nogomet, biljar, stolni tenis, šah), kaučeve i lounge prostore u hodnicima. U višim razredima se provodi projektna nastava, a testova je jako malo. Općenito, na Islandu su sportski orijentirani, te u školi nude izborni predmet Fitness. Osim toga, u redovnom kurikulumu nude predmete: Obrada drva, Obrada tekstila, Obrada vune, Upravljanje kućnim budžetom i sl. Nakon obilaska škole, domaćini su organizirali izlet Zlatnom krugu (Golden circle) gdje su nastavnice imale priliku vidjeti vodopad Gullfoss, gejzire, krater, i tektonske ploče.

Peti dan tečaja nastavnice su prisustvovale radionici “The directors of learning”. Taj dan bio je predviđen i za dijeljenje primjera dobre prakse te su sudionici jedni drugima prikazali kako rade na nastavi da potaknu i aktiviraju učenike za rad.

Šesti dan nastavnice su sudjelovale u radionici “Power in diversity”, a zadnji dan tečaja domaćini su sudionicima predstavili islandski obrazovni sustav, potaknuli su traženje novih Erasmus+ partnera kroz prezentacije o svakoj školi iz koje sudionici dolaze, te je održana završna ceremonija.

Tijekom tečaja, nastavnice su stekle nova znanja i upoznale se s različitim i zanimljivim aktivnostima koje se mogu provoditi na nastavi kako bi potaknule učenike na rad i sudjelovanje ovisno o njihovim mogućnostima i sposobnostima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!