Predstavljen pretisak knjige o zaraznim bolestima liječnika koji je spasio brojne Bjelovarčane

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Državnom arhivu u Bjelovar održana je promocija pretiska izdanja knjige dr. Vilima pl. Peičića Pučka predavanja o zaraznim bolestima i njihovu suzbijanju. Na promociji su sudjelovali autor opsežnog pogovora i urednice knjižice Martina Krivić Lekić i Zorka Renić. Moderatorica predstavljanja bila je Sunčica Markanović.

Važan dio pretiska čini pogovor koji je napisao prof. dr. sc. Dubravko Habek, a sastoji se od biografije dr. Peičića, bjelovarskoga dugogodišnjeg županijskog fizika i osvrta na njegovo djelo. U biografiji je podjednako predstavljen i privatni i profesionalni život dr. Peičića koji je u Bjelovaru radio više od četiri desetljeća i obilježio razvoj zdravstvene skrbi prošavši dva rata, poraća i brojne organizacijske potrebe javnog zdravstva Bjelovara. Brojne javne zahvale svrstavale su dr. Peičića u red osobitih štovatelja Bjelovarčana svih staleža.

Drugi dio pogovora čini stručna analiza knjižica koja je bila javnozdravstveni priručnik iz epidemiologije i javnog zdravstva prilagođen za puk. Prof. dr. sc. Habek ističe da ova knjižica donosi spoznaje moderne medicine početkom 20. stoljeća, u vrijeme stalno tinjajućih problema zaraznih bolesti. Popularnosti knjižice svakako je doprinijela i njezina, za tadašnje standarde, niska cijena.

Pretisak knjige dr. Vilima pl. Peičića Pučka predavanja o zaraznim bolestima i njihovu suzbijanju iz 1914. objavili su Državni arhiv u Bjelovaru i Medicinska škola Bjelovar.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!