Počinje izgradnja novog gradskog vrtića, ‘uskočila’ i država

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Objavljeno je javno savjetovanje za dokumentaciju kojom se pokreće postupak javne nabave za izvođača radova na izgradnji i opremanju dječjeg vrtića u ulici Viktora Bubnja u Bjelovaru.

Grad je, u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti dobio oko 4,9 milijuna kuna, gotovo 649.810 eura za izgradnju dječjeg vrtića i jaslica. Ukupna vrijednost radova je oko milijun i 806 tisuća eura bez PDV-a.

– Predviđeni broj djece je 64, smještajno unutar dva odjeljenja jaslica i dva odjeljenja vrtića. Zgrada će se izvesti kao katnica, jer nije bilo druge opcije. Planirano ulaganje obuhvaća i izgradnju i opremanje te ustanove. To je jedan moderan vrtić kojim ćemo djelomično riješiti problem vrtića – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak dodavši da je svjestan sve veće potrebe za predškolskim smještajem. Objasnio je i na koji način namjerava zatvoriti financijsku konstrukciju.

Do proljeća 2025

– Dio izgradnje tog vrtića financirat će iz sredstava koje je osiguralo Ministarstvo za smanjenje vrtića, jer je cijena vrtića u Bjelovaru već snižena. No, dio će se možda rješavati i kreditom, iako vjerujem da to možemo srediti kroz dvije financijske godine – kaže Hrebak koji vjeruje da će u prosincu dobiti izvođača radova, a s istima početi početkom iduće godine. Vrtić bi trebao biti gotov do proljeća 2025. godine.

No, potpuno bi se problem manjka mjesta u vrtićima trebao riješiti i dodatnim izgradnja i rekonstrukcijama. Tako će se vrtić u Frankopanskoj također dograditi za dodatne dvije kategorije, koji je vrijedan oko 600 tisuća eura, a grad je dobio oko 50 posto novca za to.

– Vrtić u Frankopanskoj prošao je budžetiranje pri Ministarstvu, čeka se odluka o financiranju, a odobreno je oko 324 tisuće eura, za jednu vrtićku i jednu jasličku skupinu, za 32 djece – 12 u jaslicama i 20 u vrtiću. U evaluaciji je i projekt obnove i rekonstrukcije objekta u ulici A. Mohorovičića. Rekonstruirat će se Mjesni odbor Stjepan Radić, koji će se prenamijeniti u dvije jasličke skupine za 24 djece ukupno. Čekaju se povratne informacije, a ukupna vrijednost tog projekta je nešto viša od 229 tisuća eura – poručuje viša savjetnica za provedbu programa europske unije i međunarodnu suradnju, Ivana Bekavac koja vjeruje da će tri vrtićka objekta iduće godine u rekonstrukciju i izgradnju.

U planu je izgraditi i vrtić u Ždralovima, no za njega je grad od Ministarstva dobio oko 18 posto sredstava, što im nije zadovoljavajuće, pa planiraju prijaviti vrtić na neki drugi natječaj.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!