Mame, želite donirati svoje mlijeko? Evo kako to možete učiniti!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Da je Bjelovarsko-bilogorska županija primjer dobre prakse u podršci dojenju još je jednom potvrđeno na tematskom sastanku kojemu je, uz predstavnike povezane s ovom temom s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, sudjelovala i Ivana Zanze iz Udruge Roda. Kako je na ovom sastanku istaknula predsjednica Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo Marija Čatipović, inače bjelovarska pedijatrica koja se već 27 godina bavi promicanjem dojenja, majčino mlijeko je i hrana i lijek i nema toga što ga može nadomjestiti. Upravo su zato važne edukacije, ali i brojne aktivnosti koje se provode na području Bjelovarsko-bilogorske županije, a čiji je cilj upravo promocija dojenja.

– Zdrava prehrana od djetetovog rođenja je jako važna. Da bismo to osvijestili kod naših majki, ali i očevima već niz godina provodimo različite aktivnosti. Prije svega, radimo na edukacijama koje su neizmjerno važne, a koje započinju još u dječjim vrtićima te se nastavljaju kroz sve razine obrazovanje. Tako, recimo surađujemo s Dječjim vrtićem Ciciban koji je prijatelj dojenja, baš kao i naše ljekarne i Dječja knjižnica. U Obiteljskom centru se već dugi niz godina provodi program Baby fitnessa. Obilježavamo Međunarodni tjedan dojenja i Nacionalni tjedan dojenja koji su idealni za edukaciju o dojenju. Posebno smo ponosni na manifestaciju Ljepota majčinstva koja je unazad dvije godine prerasla u Ljepotu roditeljstva budući da smo uključili i očeve – istaknula je pedijatrica Čatipović brojne aktivnosti koje se provode u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a koje su kao dobra praksa preslikane i izvan granica županije.

Uz samo promicanje dojenja, na ovom online sastanku je prezentirana je i uloga Banke humanog mlijeka koja na nacionalnoj razini postoji već četiri godine. Riječ je o zdravstvenoj ustanovi koja mlijeko prikuplja od majki. Da bi majke uopće mogle sudjelovati u ovom procesu, provjerava se njihovo zdravstveno stanje, a zdravstveno se provjerava i samo mlijeko. Nakon doniranja, ono se pasterizira i zamrzava, a potom se izdaje zdravstvenim ustanovama koje skrbe o bolesnoj novorođenčadi i nedonoščadi. Toj djeci ovo mlijeko je doslovno lijek.

– Majke trebaju mjesečno izdojiti najmanje dvije litre mlijeka kako bi njihovo darivanje bilo financijski isplativo za banku zbog skupoće samog procesa. Zatim se to mlijeko dodatno provjerava na bakterije, pasterizira te izdaje zdravstvenim ustanovama u kojima se treba potrošiti u roku od tri mjeseca. Majke mlijeko izdajaju u opremu koju su dobile od banke, spremaju u svoj zamrzivač, čuvaju do mjesec dana uz praćenje temperature u zamrzivaču uz pomoć opreme koju su također dobile od banke. Mlijeko se prikuplja i obrađuje u banci – pojasnila je Zanze čitav postupak darivanja mlijeka. Inače, ovaj proces do sada je prošlo više od 200 majki koje su se u protekle četiri godine uključile u ovaj projekt. Uglavnom je riječ o majkama s područja Zagreba i Zagrebačke županije zbog organiziranosti transporta, no mlijeko su donirale i majke iz Bjelovara.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!