Sve je spremno za pčelarski sajam koji dobiva i pojačanje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Sve je spremno za najslađu manifestaciju Bjelovarskog sajma, 19. Međunarodni pčelarski sajam koji se održava trećeg i četvrtog veljače. Već tradicionalno uz pčelarsku manifestaciju se održava i Izložba vina i vinogradarske opreme, a ove je godine sajam pojačan voćarima koji će se predstaviti svojim prerađevinama i plemkama. I ovog će puta u halama Bjelovarskog sajma zujati kao u košnici i to kroz tri sajamske cjeline, prodajnu, izložbenu i edukativnu.

-Jedna cjelina su stručna predavanja u hali broj 4 (Aukcijska dvorana), u subotu imamo 4, a u nedjelju tri predavanja. U našoj najvećoj hali, hali 8 i 8b je izložba pčelarske opreme, a vidjelo se da je veljača dobro pogođen termin jer pčelari imaju vremena zbog čega očekujemo dobru prodaju i kupovinu. U hali broj 1 je izložba meda i mednih proizvoda koji će se moći kupiti i kušati. U hali broj 9 je Izložba vina i vinogradarske opreme, a u hali broj 2 će biti OPG-i i s nekim drugim proizvodima – navodi direktor Bjelovarskog sajma Zlatko Salaj.

Na edukativnom dijelu Međunarodnog pčelarskog sajma se gotovo uvijek traži mjesto više, a tako će sigurno biti i ove godine kada će pčelari moći saznati više o intervencijama kroz ruralni razvoj, opasnosti žutonogog stršljena, ali i sve većem problemu pčelarstva.

-Milorad Šubić iz Ministarstva poljoprivrede će govoriti o onome što nas zadnje tri do četiri godine sve više muči, a to je trovanje pčela uzrokovano uglavnom aktivnostima u poljoprivredi – najavljuje predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet.

Edukacija za najmlađe je na rasporedu i prije samog sajma već u petak kada će 50 prvašića proći Malu školu pčelarstva. Da bez pčela nema uspjeha znaju voćari koji su također pripremili predavanja u subotu od 12 do 14 sati.

-Svi su dobrodošli na predavanje o suvremenom uzgoju voća o čemu će govoriti Dominik Vuković s Poljoprivrednog instituta Osijek, govorit će se i o primjeni preparata u voćarstvu, a najvjerojatnije Dražen Cerjanec iz Ministarstva poljoprivrede će održati predavanje o poticajima – kaže predsjednik voćarsko-povrćarske udruge Bilogora-Bjelovar Nenad Horvat.

Ni ove godine izostati neće zabavno-natjecateljski dio.

-Imamo ocjenjivanje vina u subotu, a u nedjelju imamo ocjenjivanje medenjaka i keksa sa začinom – kaže Salaj.

19. Međunarodni pčelarski sajam je u subotu otvoren od 9 do 17, a u nedjelju od 9 do 15. Cijena ulaznice za djecu od 7 do 15 godina, osobe s invaliditetom i grupe je tri, a pojedinačna ulaznica za odrasle je četiri eura dok se za dvodnevnu mora izdvojiti šest eura.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!