[FOTO] Učenici Ekonomske škole sudjelovali u radu Europskog parlamenta u Strasbourgu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dvadeset i četvero učenica i učenika Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar  aktivno je sudjelovalo u radnom danu Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Školski EU ambasadori, pod vodstvom nastavnica Biljane Ilkoski i Josipe Klemić u sklopu su projekta Euroscola osvojili počasno mjesto i posjet EU parlamentu.

Pozdrav predsjednice Europskog parlamenta

Učenici su na daleki put, u pratnji profesorice Josipe Klemić i Branke Mišir, krenuli 28. siječnja u večernjim satima te su idući dan sretno stigli i obišli impresivni Strasbourg. 30. siječnja bio je predviđen za posjet Europskom parlamentu. U dopodnevnim su satima, s još petstotinjak učenika iz čitave Europe, imali čast da ih pozdravi Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta.

Predstavnici ureda za odnose s javnošću Europskog parlamenta Delphine Colard, su mogli postavljati pitanja o dezinformacijama, a što je bila i glavna tema ovog susreta Euroscole. Na kraju jutarnjeg dijela programa učenici su razgovarali s potpredsjednicom Europskog parlamenta Katarinom Barley, koja je odgovarala na pitanja širokog spektra koja su joj postavljali sudionici – mladi europarlamentarci.
Nakon ručka, učenici su imali organiziranu simulaciju donošenja zakona, a potom i mogućnost iznošenja svojih razmišljanja i prijedloga o raznim europskim aktualnim temama.

Nagrada Josipi Klemić 

Možemo biti ponosni na učenice Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, koje su se javljale za riječ i hrabro govorile o temeljnim europskim vrijednostima, jednakosti spolova, dezinformacijama i o predstojećim europskim parlamentarnim izborima. Čast i mogućnost da govore dobile su učenice Michelle Riter (nekoliko puta), Dora Tuma i Andrea Rajković.

Za nastavnice je drugi dio dana prošao u malo ležernijem tonu, a da imamo veliko znanje dokazala je nastavnica Josipa Klemić osvojivši s kolegama iz Luksemburga, Nizozemske i Španjolske prvu nagradu na kvizu o poznavanju Europske unije!

Na povratku su učenici posjetili rodni grad Alberta Einsteina – Ulm i obišli prekrasnu ulmsku katedralu – najvišu katedralu na svijetu.
Možemo zaključiti da je ovo bilo jedno izrazito pozitivno i nezaboravno iskustvo te da su naši učenici mogu pokazati koliko su elokventni (govore su držali na engleskom i njemačkom jeziku), zainteresirani i upućeni u navedene teme. Koliko su pristojni, tolerantni, a najljepše od svega, što su se cijelo vrijeme međusobno bodrili i podržavali jedni druge te predstavili našu školu i Hrvatsku u sjajnom svjetlu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!