Učenici bjelovarske Medicinske škole iskustvo stjecali u Dublinu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Učenici koji su od 10. do 24. veljače 2024. boravili u Dublinu, vratili su se puni dojmova nakon dvotjednog boravka u Irskoj i rada u tamošnjim ustanovama. Mobilnost je provedena zahvaljujući Erasmus+ projektu “Suvremene medicinske vještine”, a sudjelovalo je 12 učenica i učenika petih razreda koji se školuju za zanimanje medicinske sestre/tehničara opće njege. U pratnji učenicima bila je nastavnica Marina Antolin. Učenici su praksu odrađivali u ustanovama za skrb o starijim i nemoćnim osobama u okviru svoje struke i u pratnji dodijeljenih im mentora.

– Njihovi zadatci i aktivnosti koje su odrađivali tijekom dvaju tjedana bili usko vezani za gerijatrijsku i palijativnu njegu, a uz skrb o starijim osobama, učenici su upoznali njihovu svakodnevnu rutinu uz obvezno pridržavanje mjera zaštite na radu te komunikaciju s korisnicima ustanova, ali i njihovim obiteljima te kolegama na radnom mjestu. Suradnja u nepoznatom timu, razvoj profesionalne konverzacije na engleskom jeziku te prihvaćanje ljudi različitih kultura i vjera pridonijelo je jačanju samopouzdanja kod učenika i razvoju pozitivne slike o sebi – pojašnjavaju iz Medicinske škole Bjelovar. Dodaju kako su zahvaljujući ovome projektu učenici stekli nezaboravno i neprocjenjivo iskustvo, a vrijednosti projekta doprinosi i uspostavljanje međunarodne suradnje u području strukovnog obrazovanja. Nakon odrađenih obveza učenicima su uručeni certifikati koji predstavljaju dodanu vrijednost koja će im pomoći na tržištu rada.

Nakon radnog dijela dana učenici su imali priliku upoznati Dublin, njegovu povijest i kulturu te ljude i običaje. Tijekom vikenda posjetili su Belfast, grad u Sjevernoj Irskoj gdje su posjetili Muzej Titanic te obišli gradić Kilkenny, Nacionalni park Wicklow te jezera u dolini Glendalough.

Učenici su bili smješteni u obiteljima domaćina te su imali priliku upoznati način života tradicionalnih irskih obitelji.

Aktivnosti Erasmus+ projekta “Suvremene medicinske vještine” nastavljaju se. Nakon odrađenih mobilnosti nastavnika u Frankfurtu i sada učenika u Dublinu predviđena je mobilnost još petero učenika i četiri nastavnice u Sevillu tijekom svibnja.

– Učenici Medicinske škole Bjelovar ponovno su se imali priliku uvjeriti u to da Erasmus+ projekti pridonose osobnom razvoju pojedinaca, ali i razvoju te vidljivosti škole. Osim toga, svako iskustvo stečeno na ovaj način pomaže učenicima pri zapošljavanju u struci što je važan moment u životu svakog maturanta – zaključuju iz Medicinske škole.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!