Na propustite zanimljiv forum o ekonomskim potencijalima geotermalne energije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatsko društvo ekonomista (HDE) i bjelovarski Rotary klub u subotu, 9. ožujka, u Bjelovaru organiziraju forum pod nazivom „Ekonomski potencijali geotermalne energije u RH”.

Forum sadržava uvodna izlaganja i panel-rasprave na kojima će sudionici izložiti svoja razmišljanja o ekološkim i ekonomskim koristima iskorištavanja geotermalnih izvora i prikladnim strategijama lokalnih zajednica kako bi se maksimizirale društvene koristi. Panelisti će odgovoriti na pitanja koji je pozitivni ekonomski utjecaj te potencijal stvaranja novih poslovnih kapaciteta i projekta naslonjenih na iskorištavanje geotermalne energije.

-Prije 10 godina Rotary club Bjelovar je organizirao Rotary forum pod nazivom „Neiskorišteni potencijali geotermalne energije u RH”.  U međuvremenu je pored Bjelovara  pokrenuta proizvodnja električne energije u najvećoj geotermalnoj elektrani  u kontinentalnom dijelu Europe, radi se na drugoj bušotini koju će koristiti buduće toplice i poduzetnička zona, a planirane su još četiri bušotine namijenjene grijanju javnih i stambenih prostora.  Potencijali geotermalne energije postaju osnova ekonomskog razvoja i značajna komparativna prednost u privlačenju investicija – ističu u Rotary klubu Bjelovar.

Podsjećaju i kako druge sredine u RH nisu daleko odmakle u iskorištavanju svojih geotermalnih potencijala, pa je to bio jedan od povoda za organizaciju novog panela u Bjelovaru.

Na skupu će sudjelovati prof. dr. sc. Darko Tipurić,  predsjednik Hrvatskog društva ekonomista,  dr. sc. Sanja Živković s Energetskog instituta „Hrvoje Požar”, Martina Tuschl, direktorica Sektora za geotermalnu energiju Agencije za ugljikovodike, Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta „Hrvoje Požar”, Igor Kovačević, glavni direktor za operativne poslove CROSCO-a, Darko Marković, načelnik općine Mali Bukovec, Alen Požgaj, direktor poduzeća Bukotermal i Tomislav Čorak, izvršni direktor i partner kompanije Boston Consulting Group.

Ispred organizatora skup će otvoriti predsjednik Rotary kluba Bjelovar, Mislav Klobučić te guvernerka Rotary Districta 1913 Croatia Sunčica Bulat Wurschung, a priliku pozdraviti skup i iznijeti bjelovarska iskustva u korištenju geotermalne energije imat će i gradonačelnik grada Bjelovara Dario Hrebak.

Forum će se održati u Domu kulture, s početkom u 10 sati i svi su dobrodošli.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!