Sjajno predavanje u Medicinskoj školi: Učenici pripremili osvježivače prostora i odlično se zabavili

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Medicinskoj školi Bjelovar održano je zanimljivo predavanje i dvije radionice o fitoaromaterapiji. Voditeljica ovih aktivnosti bila je magistra farmacije Ivana Torjanac, nastavnica strukovnih predmeta na Zdravstvenom učilištu u Zagrebu.

– Predavanje je zainteresiralo prisutne učenike i nastavnike za ovu kompleksnu temu. Magistra Torjanac govorila je o biljkama, njihovoj ljekovitosti, izradi pripravaka, biljnih ekstrakata i njihovoj važnosti u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti. Istaknula je da je znanstveno potvrđeno pozitivno terapeutsko i ljekovito djelovanje eteričnih ulja. Dio ulja djeluje umirujuće (lavanda, slatka naranča), stimulativno (paprena menta, ružmarin) ili antiseptički (čajevac, limun) – kazali su iz Medicinske škole Bjelovar.

Kako ne bi sve ostalo na teoriji, učenici su imali priliku aktivno sudjelovati u radionicama i izraditi osvježivače prostora i uljne kombinacije. Naime, kako pojašnjavaju iz Medicinske škole, istraživanja su pokazala da učenici koji borave u učionicama koje su neznatno aromatizirane eteričnim uljima citrusa imaju bolju koncentraciju i bolje pamte.

Predavanje i radionice organizirane su u okviru projekta Hygge u školi koji je usmjeren na promjenu atmosfere i koncepta svakodnevnog prostora i učenja u školi. Sam pojam hygge označava općenito zadovoljstvo ili osjećaj ugode i sigurnosti. Projekt je sufinanciran sredstvima MZO za izvannastavne aktivnosti.

– Tijekom ovog projekta učenici će steći nova znanja i kompetencije iz područja aromaterapije, fitoterapije i uporabe eteričnih ulja što je važno za sve buduće zdravstvene djelatnike, a posebno za učenike u koji se školuju za zanimanja farmaceutskog i fizioterapeutskog tehničara. Projekt je vrijedan i zbog povezanosti sa stručnim predmetima među kojima su Botanika s farmakognozijom, Farmaceutska tehnologija s kozmetologijom, Prirodna ljekovita sredstva i drugi. U konačnici sva znanja i vještine stečene na ovim radionicama i predavanjima pridonose radu naše škole kao ekoškole, razvoju našeg školskog vrta te pridavanju važnosti očuvanju okoliša i biljnih vrsta – zaključili su iz bjelovarske Medicinske škole.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!