Predstavljen projekt korištenja geotermalne energije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na završnoj konferenciji u petak u gradskoj vijećnici predstavljeni su rezultati projekta korištenja geotermalne energije na području prigradskog naselja Veliko Korenovo pore Bjelovara, a najavljeni su i budući projekti. Grad Bjelovar prijavio je projekt korištenja geotermalne energije na području Velikog Korenova – Korenovo GT-1, te je ostvario potpore za izradu tehničke dokumentacije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 309 tisuća eura, od čega su bespovratna sredstva u iznosu od 258 tisuća eura. Projekt se provodi od 24. svibnja 2022. do 30. travnja 2024. godine. Grad je korisnik projekta s partnerima EFLA Consulting Engineers s Islanda te Termama Bjelovar.

Gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo je da je potencijal geotermalne energije u Hrvatskoj iznimno velik te izrazio nadu da će se i drugi voditi pozitivnim primjerom Bjelovara.

„Pripremili smo već dva nova projekta, za koje se nadamo da ćemo imati podršku svih sudionika kao i u ovom. Nadam se da ćemo u predstojeće tri godine provesti te projekte kako bismo mogli krenuti iskorištavati geotermalnu energiju u toplinarske svrhe“, poručio je gradonačelnik Hrebak istaknuvši da se Bjelovar pozicionirao kao napredan grad koji može biti predvodnik novog vala koji će značiti vraćanje obnovljivih izvora energije na velika vrata u Hrvatsku.

Zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške pri Republici Hrvatskoj Klouman Marstrander kazao je kako se nalazimo u ključnom trenutku za pronalazak mogućnosti za iskorištavanje zelene energije.

„Geotermalna energija je nepresušni izvor i odličan način za dobivanje nove zelene i održive energije. Čak 98 posto iskorištene energije u Norveškoj je iz hidroenergije. I Hrvatska može iskoristiti snagu prirode, poglavito zbog pritiska klimatskih promjena. Ovakve projekte podupiremo svojim iskustvom kako bismo manje razvijenim zemljama pomogli u zelenoj tranziciji“, kazao je zamjenik veleposlanika Marstrander, dok je Kristleifur Guðjónsson iz islandske tvrtke EFLA.hr poručio je da nitko ne voli promjene, ali da promjene mogu biti dobre.

„Nitko ne voli promjene, ali kada postanete svjesni prednosti svih geotermalnih vrijednosti, promjena je dobra. To se dokazalo i na Islandu, a dokazat će se i u Bjelovaru. Ono što imate u rukama je prirodan, održiv i veoma vrijedan izvor energije koji može zamijeniti sve ostale izvore energije. Krenite razvijati sustav i načine distribucije i dugoročno će se pokazati prosperitet za zajednicu“, rekao je Guðjónsson.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!