SVETO VINO Na Daruvarskom “Vincekovu” vino i grah za sve!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Pred nama su brojna događanja i aktivnosti vezana uz prve radove u vinogradima. Ljubitelji dobre kapljice vole reći kako je “Vincekovo” za njih pravi mali blagdan, zato ga moraju itekako dobro obilježiti. To najbolje znaju u Daruvaru koji je poznat upravo zbog kvalitetnih vina. Što je sve pripremljeno za goste, kazala je Ivana Plažanin Vuković, direktorica Daruvarske turističke zajednice Daruvar – Papuk.

FOTO: DA-voli-život-Turistička-zajednica-Daruvar

– Vincekovo se u Daruvarskim vinogradima održava u subotu, 18. siječnja s početkom u 11 sati. Od 10 i 30 pa do 11 sati u Donjem Daruvaru očekuje se okupljanje gostiju, točnije u sjenici iznad vinograda gdje će se zajednički pripremati vinogradarski doručak. U 11 sati započinje crkveni i pučki obred posvećivanja trsja uz članove KUD-a Kamen Sirač – kazala je Plažanin Vuković.
Druženje na otvorenom dodatno će zagrijati tamburaški sastav Prijatelji, a pripremljene su i tradicionalne gastronomske delicije prigodne za ovaj događaj, kuhano vino i grah.

FOTO Turistička-zajednica-Bjelovarsko-bilogorske-županije.

– U ime Grada Daruvara, Turističke zajednice i Daruvarske vinske ceste pozivam da nam se svi pridruže, počaste se s porcijom kuhanog graha, vinogradarskog doručka kao i čašom kuhanog vina. I naravno, da svi zajedno započnemo vinogradarske radove i doprinesemo da godina bude što bogatija, a vino što bolje – rekla je Plažanin Vuković, pojasnivši gdje će se točno sami obred održavati, odnosno kuda se odlazi nakon zagrijavanja  kuhanim vinom i “zaslađivanja” pečenim kobasicama.

– Svi se zajedno sa svećenikom i KUD-om selimo u vinograde gdje se kobasice i špek objese na lozu, a trsje se zalije vinom kako bi godina bila što uspješnija. Cijeli crkveni i pučki obred održava se u samim vinogradima – rekla je Plažanin Vuković.
Ovaj se običaj, podsjetimo, već dugi niz godina održava u Daruvarskom kraju što nije neobično budući da Daruvar svoj “imidž” upravo i gradi na kvalitetnoj kapljici.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!